Fostul cancelar german Gerhard Schröder dă în judecată Parlamentul ţării sale în încercarea de a redobândi privilegiile speciale retrase în luna mai, a declarat avocatul său, vineri, pentru dpa. Schröder a rămas fără o parte din privilegii ca urmare a prieteniei sale cu președintele Vladimir Putin și a funcțiilor deținute în diferite companii energetice rusești.

Gerhard SchroederFoto: Sergey Savostyanov/POOL / Sputnik / Profimedia

În procesul intentat la Curtea Administrativă din Berlin, Gerhard Schröder (78 de ani) cere să i se restituie un birou parlamentar, conform avocatului său din Hanovra, Michael Nagel.

Cum și-a pierdut privilegiile fostul cancelar german

Comisia parlamentară pentru buget a decis în luna mai că Schröder - ţinta de mult timp a unor critici acerbe în Germania pentru legăturile sale cu Rusia - trebuie să renunţe la dreptul său la un birou în Bundestag, deşi urma să-şi primească în continuare pensia şi servicii de pază.

Echipa juridică a fostului cancelar susţine că decizia Comisiei pentru buget din Bundestag de a tăia finanţarea biroului parlamentar al lui Schröder şi desfiinţarea acestuia este ilegală, potrivit unei declaraţii a firmei de avocatură obţinute de dpa, conform Agerpres.

Fostul cancelar, care a fost în funcţie între 1998 şi 2005, este criticat de ani de zile pentru legăturile sale cu companii de stat ruse, fiind considerat un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Presiunea asupra lui Schröder de a se distanţa de Putin a crescut după invazia Rusiei în Ucraina.

În luna mai, Schröder anunţase în sfârşit că va părăsi consiliul de administraţie al gigantului energetic rus Rosneft. El a refuzat, de asemenea, o nominalizare în consiliul de administraţie al Gazprom, un alt gigant energetic rus.

După câteva săptămâni de analiză, partidul său de centru-stânga SPD a decis luni că nu există motive pentru excluderea sa din partid.

Comitetul din oraşul Hanovra, din nordul Germaniei, a declarat că Schröder nu a încălcat regulile de partid ale SPD prin interacţiunea cu companii de stat ruseşti, adică nu există nicio bază pentru excluderea sa sau pentru vreo altă sancţiune.

Schröder a fost în urmă cu două săptămâni la Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. După vizită, el a declarat că „vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată".

Poziția lui Schröder a fost calificată drept „dezgustătoare” de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.