Twitter a anunţat joi că va reintroduce măsuri de promovare a informaţiilor exacte pe platforma media socială, transmite Reuters. Decizia a fost luată în vederea alegerilor parlamentare parţiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie, la jumătatea mandatului prezidenţial.

TwitterFoto: Sharaf Maksumov | Dreamstime.com

Experţi în drepturile civile şi în dezinformarea online au acuzat mediile sociale şi platformele tehnologice că nu depun suficiente eforturi pentru a împiedica răspândirea dezinformării, inclusiv a ideii că preşedintele Joe Biden nu a câştigat de fapt alegerile din 2020.

Twitter va aplica din nou politica de integritate civică, introdusă pentru prima dată în 2018, la alegerile din 8 noiembrie, când sunt în joc 435 de locuri în Camera Reprezentanţilor şi circa o treime din cele 100 de mandate de senator.

Politica interzice utilizatorilor publicarea de conţinut înşelător, cu intenţia de a descuraja alegătorii să voteze, precum şi afirmaţiile fără acoperire menite să submineze încrederea în alegeri, inclusiv prin informaţii false despre rezultatul procesului electoral.

Twitter a suspendat definitiv contul fostului preşedinte american Donald Trump pe motiv că există riscul de 'noi incitări la violenţă', la câteva zile după ce susţinătorii republicani au pătruns cu forţa în Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite, în 6 ianuarie 2021.

Corporaţia Twitter, cu sediul în San Francisco, afirmă că a efectuat teste pentru a împiedica recomandarea prin notificări către alţi utilizatori a mesajelor neconforme cu politica sa. Testele au dus la reducerea cu 1,6 milioane a numărului lunar de vizualizări ale unor astfel de informaţii, afirmă compania.

La eforturile de combatere a dezinformării se adaugă şi metoda folosită în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020: dezminţirea preventivă a unor informaţii, prin mesaje difuzate pe fluxurile utilizatorilor, înainte de diseminarea online a falsurilor la scară mai mare. (Sursă Agerpres)