Un fost angajat al Twitter a fost condamnat pentru spionaj, după ce a accesat date private ale utilizatorilor platformei de socializare care se exprimau critic la adresa guvernului regatului saudit, scrie presa americană.

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei SauditeFoto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ahmad Abouammo, un cetățean american și fost manager al Twitter pentru regiunea Orientul Mijlociu, a fost acuzat că a acționat ca agent al Arabiei Saudite fără a se înregistra în acest sens la guvernul SUA. Un juriu l-a găsit vinovat pentru șase capete de acuzare, inclusiv conspirație în vederea fraudării electronice și spălare de bani.

Cazul reprezintă o premieră, acesta fiind prima situație în care regatul saudit- strâns legat de SUA prin comerțul cu petrol și aranjamentele regionale de securitate- este acuzat de spionaj în America.

O plângere a FBI susținea că Abouammo și cetățeanul saudit Ali Alzabarah, care a lucrat ca inginer la Twitter, și-au folosit pozițiile pentru a accesa date confidențiale de pe Twitter despre utilizatori, adresele lor de e-mail, numerele de telefon și adresele IP, acestea din urmă fiind folosite pentru a identifica adresele utilizatorilor. Un al treilea bărbat - cetățeanul saudit Ahmed Al-Mutairi, ar fi lucrat cu familia regală saudita ca intermediar.

Potrivit autorităților americane, au fost accesate datele utilizatorilor a peste 6.000 de conturi Twitter.