Potrivit a 22% dintre membrii budapestani ai FIDESZ, Guvernul nu gestionează bine situația economică, rezultă din sondajul efectuat de Institutul Medián şi Centrul de Cercetare 21 (21 Kutatóközpont) şi prezentat de portalul hvg360 (este revista digitală de ştiri a ziarului economic Heti Világgazdaság, HVG), scrie cotidianul maghiar Nepszava, citat de Rador.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

În cadrul sondajului, cetăţenii din Budapesta au fost întrebați despre modificările legate de reducerea cheltuielilor cu utilitățile și de creșterea prețurilor, precum şi de modul în care gestionează Guvernul situația economică și cine este responsabil pentru această situaţie.

În sondajul realizat telefonic, la sfârşitul lunii iulie, pe un eşantion de o mie de persoane, 57% dintre intervievaţi au răspuns că își vor putea permite mai puțin în perioada următoare.

O treime dintre ei (34%) se tem că nu își vor putea plăti facturile la utilități. 30% dintre locuitorii Budapestei au spus că consumă energie electrică peste nivelul mediu, iar în cazul gazelor naturale 21% dintre intervievaţi au răspuns că consumul lor la gaze naturale depăşeşte nivelul mediu.

Prețul la gaze și energie

De asemenea, 69% dintre respondenți nu sunt de acord cu faptul că Guvernul crește prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru cei care consumă peste nivelul mediu, iar 25% sunt de acord cu această măsură.

Este izbitor faptul că, față de această din urmă medie, 49% dintre susținătorii Guvernului sunt de acord cu creșterea prețului în cazul depăşirii consumului mediu, în timp ce 44% se opun.

Diferenţa este izbitoare şi la răspunsurile la întrebarea, dacă gazele naturale vor fi mai scumpe, mai ieftine sau la fel odată cu aplicarea noilor reglementări privind cheltuielile cu utilitățile în comparație cu media țărilor din împrejurimi.

Potrivit a 53% dintre susţinătorii Guvernului, gazele naturale vor fi mai ieftine, în timp ce la nivelul întregii populaţii o opinie similară a fost susţinută doar într-un procent de 23%.

Pe o scară de cinci puncte, unde 1 înseamnă că noile reglementări la utilităţi nu vor cauza de loc dificultăți și 5 înseamnă că vor cauza o dificultate insuportabilă în propria situație financiară, 28% dintre respondenți au acordat un scor de 4 sau 5.

Respondenţii susţin că în mare parte Guvernul ungar şi Rusia sunt responsabili pentru criza creată, pe o scară de cinci puncte ambii au primit un scor mediu de 3,8. 94% dintre respondenții opoziției consideră că mai mult sau în totalitate responsabilitatea îi revine Guvernului, însă o convingere similară au chiar şi membri FIDESZ într-un procent de 23%.

Păreri despre Rusia

Despre Rusia, 53% dintre susținătorii Guvernului cred că aceasta este mai mult sau în totalitate responsabilă pentru situația creată.

Per total, respondenții dau cel mai puțin vina pe opoziția ungară, cu un scor mediu de 2,8. Majoritatea locuitorilor din Budapesta cred că Guvernul nu gestionează bine criza: 43% i-au acordat Guvernului nota 1 pe o scară de cinci puncte, iar 11% i-au acordat nota 2.

Femeile, cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani și cele cu studii superioare sunt în mare parte nemulțumite de gestionarea crizei, şi chiar şi 22% dintre membri budapestani ai FIDESZ au dat Guvernului nota 1 sau 2.