Justiția americană a dezvăluit miercuri un complot al unui membru al Gardienilor Revoluției iraniene pentru a-l asasina pe John Bolton, fost consilier pentru securitate națională la Casa Albă, potrivit AFP.

John Bolton si Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Departamentul de Justiție al SUA a precizat într-un comunicat că Shahram Poursafi, alias Mehdi Rezayi, în vârstă de 45 de ani, a fost acuzat în contumacie că s-a oferit să plătească 300.000 de dolari unor persoane din SUA pentru a-l ucide pe John Bolton, care a fost și ambasador al SUA la ONU, aparent pentru a răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în ianuarie 2020 într-un atac american.

Complotul a fost dezvăluit autorităților de către persoana care se presupune ca ar fi trebuit sa il asasineze pe Bolton, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.

Potrivit declarației, între octombrie 2021 și aprilie 2022, Shahram Poursafi a contactat această sursă confidențială prin intermediul unei mesagii criptate, dându-i instrucțiuni de a-l localiza, fotografia și apoi ucide pe Bolton.

El i-a ordonat să deschidă un cont de criptomonede, apoi i-a dat adresa fostului consilier al lui Donald Trump, înainte de a-l îndemna să pună în aplicare planul înainte de prima aniversare a morții lui Soleimani.

Puternicul general iranian, arhitectul strategiei iraniene pentru Orientul Mijlociu, a fost șeful Forței Qods, unitatea responsabilă cu operațiunile externe din cadrul Gardienilor Revoluției. El a fost ucis la 3 ianuarie 2020 într-un atac cu dronă în Bagdad.

După ce a trecut aniversarea, Shahram Poursafi a continuat să facă presiuni asupra sursei confidențiale pentru a-l ucide pe Bolton, promițându-i un alt contract de un milion de dolari dacă prima operațiune reușea.

FBI a emis un anunt de căutare a lui Poursafi cu mai multe fotografii, inclusiv două care îl arată îmbrăcat în uniforma Gardienilor Revoluției.

"În schimburile lor, sursa confidențială s-a referit în mod repetat la Poursafi ca fiind legat de Forța Qods. Poursafi nu a negat niciodată acest lucru", a precizat justiția americană.

Dacă va fi arestat, ceea ce este puțin probabil, deoarece se pare că se află în Iran, Shahram Poursafi riscă până la 25 de ani de închisoare în SUA.