Comandamentul Nord-American de Apărare (NORAD) a anunțat miercuri că avioane de supraveghere rusești au pătruns în zona de apărare aeriană a Alaskăi în decursul a două zile, relatează CNN și NBC News.

Centru de comanda al NORADFoto: picryl.com

Rețeaua NORAD din Alaska a detectat avioanele care „au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran” al Statelor Unite sau Canadei, afirmă comandamentul într-un comunicat remis presei.

„Rămânem pregătiți să desfășurăm un număr de opțiuni de răspuns în apărarea Americii de Nord și suveranității Arcticei”, a adăugat acesta.

O zonă de apărare aeriană este o zonă autodeclarată de spațiu aerian care înconjoară o țară sau un teritoriu în care forțele militare ale acestora vor încerca să identifice avioanele străine.

Deși aceste zone nu au o bază în dreptul internațional, încălcarea spațiului de apărare aeriană a unui alt stat este privită ca un act de agresiune.

Timp de luni de zile înaintea de vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților de la Washington, China a trimis cu regularitate avioane militare în spațiul de apărare aeriană a Taiwanului.

Beijingul a trimis avioane în această zonă a Taiwanului și în timpul vizitei oficialului american.