Marea Britanie lansează o campanie de vaccinare cu doze de rapel împotriva poliomielitei pentru copiii din Londra cu vârste sub 10 ani, după ce a confirmat că virusul se răspândeşte în capitală pentru prima dată după anii 1980, conform Reuters.

Londra, capitala Marii BritaniiFoto: Dreamstime.com

Agenţia britanică pentru siguranţă sanitară (UKHSA) a identificat anul acesta, la Londra, 116 poliovirusuri din 19 probe din canalizare, după ce a trimis mai întâi o alertă despre descoperirea virusului, în luna iunie.

Nivelurile de poliovirus identificate şi diversitatea genetică au indicat că virsul s-a transmis în mai multe cartiere londoneze, a anunțat miercuri agenţia sanitară.

Deocamdată, nu au fost identificate cazuri, însă, în încercarea de a preveni un potenţial focar, medicii de familie vor invita copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 9 ani pentru administrarea dozelor de rapel ale vaccinului anti-poliomielitic.

La Londra, ratele de imunizare variază, însă sunt, în medie, sub 95% din rata de acoperire necesară, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru a ţine poliomielita sub control.

Ce este poliomielita

Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă, care poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și în cazuri grave chiar moartea bolnavului, conform informațiilor poste pe site-ul MedLife. Copiii cu vârste mai mici de 5 ani sunt cei predispuși la a contracta această boală, față de orice altă categorie de vârstă.

Poliomielita este cauzată de un virus care poartă numele de poliovirus. Acesta are drept material genetic ARN, și odată pătruns în organism, se localizează la nivelul sistemului digestiv, mai precis la nivelul tractului gastro-intestinal, dar și la nivelul faringelui (orofaringelui).

Principalul mecanism de transmitere e fecal-oral. Acest virus se transmite de la om la om prin intermediul materiilor fecale. Persoanele care locuiesc în condiții insalubre, care nu au apă potabilă se pot infectă prin consumarea apei infectate de reziduuri umane, care pot conține acest virus. Virusul se mai poate răspândi și consumând apă sau mâncare care a luat contact direct cu o persoană infectată cu poliovirus.

Deși nu există un tratament pentru poliomielită, aceasta poate fi prevenită prin vaccin.