Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, excedentul de cont curent al țării s-a triplat față de aceeași perioadă din 2021. Două motive cheie au dus la acest lucru - prețurile record ale energiei, în primul rând pentru principalele exporturi ale Rusiei, gazele și petrolul, și o scădere puternică a importurilor țării din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Pravda.ua.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Odată cu sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, statul agresor și-a triplat balanța de cont curent de la an la an, ajungând la 166,6 miliarde de dolari.

Acest lucru este evidențiat de datele preliminare publicate de Banca Centrală a Federației Ruse. Contul curent este suma dintre balanţa comercială (exporturi minus importuri), venitul net din străinătate și transferurile curente nete.

Astfel, în iulie-iunie 2022, excedentul de cont curent a fost de 166,6 mld. dolari, ceea ce este de circa trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2021, când a fost de 50,2 mld. dolari.

Motivul este că veniturile din exporturile către Rusia au crescut semnificativ ca urmare a prețurilor record la energie și a absenței sancțiunilor asupra gazului și petrolului rusesc (embargoul petrolier impus de UE prin cel de-al șaselea pachet de sancțiuni începe în februarie 2023).

Pe de altă parte, importurile în această țară au scăzut semnificativ ca urmare a sancțiunilor, ceea ce a dus la o creștere a profiturilor.

Se presupune că deficitul total al celorlalte componente ale balanței de cont curent a rămas la nivelul anului precedent.