Ministerul francez al Apărării a transmis marţi că locaţiile sale turistice rămân deschise pentru vizitatorii ruşi, după ce anterior confirmase restricţii pentru accesul cetăţenilor ruşi în locaţii ale sale considerate sensibile, măsură în urma căreia două femei din Rusia au fost oprite la intrarea în castelul Vincennes.

Castelul de la VincennesFoto: akg-images / ANA / Jacques Bravo / akg-images / Profimedia

Acest episod a survenit în urma „aplicării fără discernământ” a regulii stabilite „în februarie pentru toate instalaţiile militare”, a transmis marţi cabinetul ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu, potrivit AFP și Agerpres.

„Este de la sine înţeles că (această regulă) nu poate fi aplicată în aceeaşi manieră pentru locaţiile strategice şi pentru cele care primesc public, precum muzeele”, a explicat cabinetul ministrului.

Castelul de la Vincennes, dar şi Muzeul Aerului şi Spaţiului, Domul Invalizilor în regiunea pariziană, pot aşadar să primească turişti ruşi, în schimb accesul acestora în „clădirile strategice” este într-adevăr restrâns începând din februarie, când Rusia a atacat Ucraina, precizează Ministerul francez al Apărării.

În castelul Vincennes se află şi unul dintre centrele Serviciului Istoric al Apărării (SHD), ale cărui arhive sunt accesibile publicului în anumite condiţii.

Două femei din Rusia care doreau să viziteze pe 28 iulie castelul Vincennes au fost oprite la intrare. Una dintre ele, o jurnalistă în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru AFP că este contrariată de această interdicţie, mai ales că ea a plecat din Rusia tocmai pentru că se opunea războiului.

Întrebat despre măsura luată de Franţa, precum şi despre apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat marţi aceste ţări „să-şi revină în fire”.

CITEȘTE ȘI:

___