Issey Miyake, creatorul japonez de modă și fondatorul brandului cu același nume, a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat marți presa locală, citată de Reuters.

Issey MiyakeFoto: Hotnews

Miyake a murit din cauza unui carcinom hepatocelular pe 5 august, a precizat agenția de presă Kyodo.

Issey Miyake, a cărui carieră s-a întins pe mai bine de jumătate de secol, a murit, a confirmat pentru AFP un angajat al biroului său din Tokyo. „A murit în seara zilei de 5 august", a declarat acesta prin telefon, refuzând să fie numită și fără a da alte detalii despre moartea sa.

Născut la 22 aprilie 1938 la Hiroshima, Issey Miyake avea șapte ani la 6 august 1945, când Statele Unite au aruncat prima bombă atomică din istorie asupra orașului său natal, ucigând 140.000 de oameni și traumatizându-i pe viață pe supraviețuitori.

El a supraviețuit, dar mama sa a murit trei ani mai târziu din cauza radiațiilor.

Mai târziu, a fost reticent să vorbească despre acest ce a trăit la Hiroshima. În 2009 a spus că nu a vrut să fie etichetat drept „designerul care a supraviețuit" bombei.

„Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze vreodată", a scris el în New York Times, adăugând că, în decurs de trei ani, mama sa a murit din cauza expunerii la radiații.

„Am încercat, deși fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la lucruri care pot fi create, nu distruse, și care aduc frumusețe și bucurie. Am gravitat spre domeniul designului vestimentar, în parte pentru că este un format creativ modern și optimist", a explica Issey Miyake.

După ce a studiat design grafic la o universitate de artă din Tokyo, a învățat design vestimentar la Paris, unde a lucrat cu renumiții creatori de modă Guy Laroche și Hubert de Givenchy, înainte de a pleca la New York. În 1970 s-a întors la Tokyo și a fondat Miyake Design Studio.

La sfârșitul anilor 1980, a dezvoltat un nou mod de plisare, înfășurând țesăturile între straturi de hârtie și introducându-le într-o presă termică, iar hainele își păstrează forma plisată. Testată pentru libertatea lor de mișcare pe dansatoare, această metodă a dus la dezvoltarea liniei sale emblematice „Pleats, Please".

Ulterior, a dezvoltat mai mult de o duzină de linii de modă, de la colecția principală Issey Miyake pentru bărbați și femei, la genți, ceasuri și parfumuri, înainte de a se retrage practic în 1997 pentru a se dedica cercetării.