Potrivit cotidianului Hamburger Abendblatt, guvernul german investighează scandalul "Dosarele CumEx", o schemă de evaziune fiscală cu dividende. Ancheta se bazează pe e-mailurile cancelarului german Olaf Scholz, potrivit AFP.

Olaf ScholzFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Anchetatorii au examinat în martie e-mailuri începând cu 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al orașului Hamburg (nord), funcție pe care a deținut-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanțe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel.

Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în 2017, implică o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă la punct de bănci care permitea investitorilor străini să își reducă impozitele pe dividende.

Zeci de persoane au fost inculpate în acest caz în Germania, inclusiv bancheri, comercianți, avocați și consilieri financiari. În total, sunt implicate zece țări.

Printre băncile acuzate se numără și Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să restituie 47 de milioane de euro orașului portuar german, dar municipalitatea a renunțat la această sumă în 2016.

Anchetatorii caută să afle dacă liderii politici - inclusiv primarul de atunci al orașului, Olaf Scholz - au exercitat presiuni asupra biroului fiscal al orașului pentru a renunța la taxe.

Scholz urmează să fie interogat din nou vineri, la Hamburg, de către o comisie parlamentară în legătură cu rolul său în această afacere.

Purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că cancelarul nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale și că "nu are nimic de ascuns".

Decizia de a renunța la rambursarea sumelor datorate de Warburg Bank a fost luată la scurt timp după o discuție între primarul de atunci, Olaf Scholz, și Christian Olearius, pe atunci director al băncii, potrivit presei germane.

Cu toate acestea, Scholz neagă că ar fi exercitat presiuni asupra funcționarilor fiscali din Hamburg pentru a renunța la colectarea acestor taxe.