Israelul și gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic au anunțat duminică noaptea un armistițiu, ceea ce a generat speranțe că se va pune capăt celei mai grave confruntări de la granița cu Gaza din ultimul an, transmite Reuters.

Rachete palestiniene trase din Gaza spre IsraeleFoto: Majdi Fathi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forțele israeliene au bombardat ținte palestiniene pe tot parcursul weekend-ului, declanșând atacuri cu rachete împotriva orașelor sale, care s-au diminuat în mare parte până la intrarea în vigoare a armistițiului la ora locală 23:30.

Acesta a fost anunțat în declarații separate de către Jihadul Islamic și apoi de către Israel, care au mulțumit amândoi Egiptului pentru că a mediat încetarea focului.

Confruntările care au durat trei zile au fost un ecou al unor războaie anterioare din Gaza, deși au fost relativ ținute sub control, deoarece Hamas, grupul islamist aflat la guvernare în Fâșia Gaza și o forță mai puternică decât Jihadul Islamic, susținut de Iran, nu a participat până acum.

Oficialii din Gaza au declarat că până în prezent au fost uciși 44 de palestinieni, aproape jumătate dintre ei civili, inclusiv copii.

Rachetele au amenințat o mare parte din sudul Israelului și au trimis locuitorii din orașe precum Tel Aviv și Ashkelon în adăposturi.

Israelul a lansat vineri ceea ce a numit lovituri preventive împotriva a ceea ce a anticipat că ar fi un atac al Jihadului Islamic, menit să răzbune arestarea unui lider al grupării, Bassam al-Saadi, în Cisiordania ocupată.

Ca răspuns, Jihadul Islamic a tras sute de rachete asupra Israelului.

În cadrul unei conferințe de presă la Teheran, liderul grupării, Ziyad al-Nakhala, a declarat că Cairo va „lucra pentru a asigura eliberarea" lui al-Saadi.

Duminică, Jihadul Islamic și-a extins raza de acțiune pentru a trage în direcția Ierusalimului, în ceea ce a descris drept represalii pentru uciderea în timpul nopții a comandantului său din sudul Gaza de către Israel - al doilea ofițer de rang înalt pe care îl pierde în lupte.

Israelul a afirmat că interceptorul său Iron Dome a doborât rachetele la vest de oraș. Armata sa a declarat că alte rachete au eșuat, provocând mai multe victime în Gaza, în timp ce Hamas a declarat că toate decesele palestiniene au fost cauzate de loviturile israeliene.

Într-o declarație, președintele american Joe Biden a salutat armistițiul și a cerut o anchetă privind victimele civile, indiferent dacă acestea au fost cauzate de loviturile israeliene sau de rachetele Jihadului Islamic care ar fi căzut în interiorul Gaza.

Israelul afirmă că Iron Dome a doborât 97% dintre rachetele trase din Gaza.