Brett Hosking, un cultivator de cereale din Victoria, Australia, a suferit o reducere semnificativă a profiturilor de când China a impus un tarif de 80,5% pentru orzul de malț australian în 2020, potrivit Al Jazeera.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum, cultivatorii de orz estimează că pierd 50 de dolari australieni (35 de dolari) pe tonă, a spus el, deoarece sunt nevoiți să își vândă orzul de malț de calitate pe alte piețe ca hrană pentru animale.

Dar nu doar cultivatorii de orz sunt sub presiune. Alte industrii australiene, inclusiv cea a lemnului, a zahărului, a homarului și a vinului, au avut de suferit din cauza restricțiilor comerciale chinezești introduse începând cu 2020.

Fermierii din aceste industrii speră că tensiunile dintre China și Australia se vor atenua sub noul guvern al Partidului Laburist din Australia, ales în luna mai, după ce relațiile au atins un nou minim atunci când premierul de atunci, Scott Morrison, a cerut o anchetă internațională privind originile COVID-19.

După o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi luna trecută, ministrul australian de externe Penny Wong a descris discuțiile lor ca fiind "primul pas spre stabilizarea relației".

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că Australia va "coopera cu China acolo unde poate", dar "nu răspunde la cereri".

Dar, după mai mult de doi ani de relații tensionate, mulți cultivatori de orz caută culturi alternative sau își măresc producția de alte cereale, a declarat Hosking, deși majoritatea nu au schimbat complet culturile din cauza necesității de a lua în considerare sustenabilitatea pe termen lung a fermelor lor, precum și schimbările de pe piață.

"Poate un pic mai multă linte, chiar și un pic mai mult... grâu în anumite cazuri", a declarat el pentru Al Jazeera.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei, reprezentând aproape o treime din comerțul internațional al țării. Deși economia Australiei a rezistat bine în general datorită diversificării comerțului și a exporturilor puternice de produse de bază, cum ar fi minereul de fier, restricțiile comerciale au afectat puternic industrii precum cea a orzului.

"Este, probabil, una dintre cele mai importante provocări de piață cu care ne-am confruntat", a declarat Hosking, care este, de asemenea, președinte al GrainGrowers, vocea națională a fermierilor australieni din sectorul cerealelor.