Fostul ministru britanic de finanţe şi candidat la Downing Street, Rishi Sunak, la coadă în sondaje, a părut să convingă numeroşi alegători conservatori în cursul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri televizate de joi, la care a participat şi rivala sa, Liz Truss, notează AFP.

Rishi SunakFoto: Profimedia Images

După 90 de minute în direct în care cei doi candidaţi şi-au putut dezvolta fiecare pe rând proiectul fără a se înfrunta, membrii Partidului Conservator prezenţi au votat cu mâna ridicată candidatul preferat, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Spre surprinderea tuturor, Rishi Sunak - depăşit cu peste treizeci de puncte de rivala sa în intenţiile de vot, potrivit unor sondaje recente - a convins marea majoritate a publicului.

Membrii Partidului Conservator votează pe parcursul lunii august pentru a-şi alege noul lider care îl va înlocui pe Boris Johnson în Downing Street, măturat de o serie de scandaluri.

Dacă Liz Truss a ieşit câştigătoare în confruntările anterioare, joi a fost nevoită să bată în retragere atât legat de politica ei economică - prevede reduceri de taxe pentru a face faţă scăderii nivelului de trai -, cât şi de multiplele sale schimbări de opinie.

"Intenţionaţi să vă cereţi scuze?", a întrebat un participant referitor la planul său de reducere a salariilor funcţionarilor publici din regiunile cele mai defavorizate, idee abandonată în cele din urmă la câteva ore după anunţul său.

"Nu este nicio ruşine să spun că nu funcţionează aşa cum mi-am dorit şi că mi-am schimbat poziţia", a răspuns ea.

"Care este adevărata Liz Truss?", a întrebat-o apoi jurnalista Kay Burley în hohotele de râs ale publicului, enumerând numeroasele schimbări de opinie ale şefei diplomaţiei, de la Brexit la Ucraina şi monarhie.

Spre deosebire, Rishi Sunak, fără prea mare succes până în prezent pentru a ajunge la baza partidului, a părut să convingă publicul care l-a aplaudat în repetate rânduri.

Cultivând o imagine de personaj extrem de politicos, el nu a ezitat să se ia în derâdere. Întrebat despre un videoclip din 2001 în care se lăuda că nu are prieteni din clasa muncitoare, bogatul fost ministru a regretat acele "remarci stupide".

"Şi acum?", a fost întrebat. "Ei bine, nu-mi pierd timpul întrebându-i (dacă sunt din clasele inferioare)", a răspuns el în aplauzele publicului.

Rishi Sunak a arătat încă o dată divergenţele sale cu Liz Truss privind problemele economice, subliniind că "rădăcina problemei" este inflaţia, şi nu impozitele.