Casa Albă a "îndemnat" joi Rusia să accepte "oferta serioasă" de schimburi de prizonieri, cu scopul de a obţine întoarcerea în Statele Unite a baschetbalistei Brittney Griner şi a altui cetăţean american, Paul Whelan, potrivit Agerprescare citează AFP.

Brittney GrinerFoto: Anton Novoderezhkin / Sputnik / Profimedia

"Am făcut o ofertă substanţială pentru a-i aduce acasă pe ea şi pe Paul Whelan. Îndemnăm Rusia să accepte această propunere", a declarat purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, denunţând "detenţia abuzivă" a jucătoarei de baschet, condamnată joi în Rusia la nouă ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Brittney Griner, în vârstă de 31 de ani, dublu medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi fostă vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin din SUA (WNBA), face obiectul unei propuneri americane de schimb de deţinuţi cu Rusia.

Arestată în 17 februarie pe aeroportul Şeremetievo din Moscova pentru că avea în bagaj cartuşe de ţigară electronică cu conţinut de ulei de haşiş, sportiva şi-a recunoscut deja vinovăţia, dar a susţinut săptămâna trecută că nu intenţiona să ia drogurile cu ea şi că probabil le-a împachetat din greşeală, când se pregătea să se întoarcă dintr-o vacanţă în SUA la echipa sa, UMMC Ekaterinburg din Rusia.