Liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, care a reușit să se ascundă ani de zile, a fost ucis într-un atac american cu drona pe balconul unei case conspirative din Kabul unde se afla împreună cu familia sa.

Ayman al-ZawahiriFoto: AFP / AFP / Profimedia

Compania Maxar a publicat imagini din satelit cu casa în care a fost ucis liderul Al-Qaida, aflată într-un cartier bogat din capitala Afganistanului.

Ucis pe balconul casei

Vorbind sub protecția anonimatului, un oficial american a oferit pentru Reuters mai multe detalii despre operațiunea specială a Statelor Unite.

  • Guvernul SUA știa de câțiva ani despre existența unei rețele care l-ar fi sprijinit pe Zawahiri, iar în ultimul an, după retragerea Statelor Unite din Afganistan, oficialii americani căutau indicii privind prezența Al-Qaida în țară.
  • În acest an, oficialii americani au reușit să afle că familia lui Ayman al-Zawahiri - soția, fiica și copiii acesteia- se mutaseră într-o casă conspirativă din Kabul. Ulterior, l-au identificat pe Zawahiri în același loc.
  • În lunile care au urmat, serviciile de informații au început să fie tot mai sigure că l-au identificat corect pe Zawahiri la casa din Kabul și, la începutul lunii aprilie, au început să îi informeze pe oficialii de rang înalt de la Casa Albă. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, este cel care l-a anunțat pe Joe Biden despre localizarea liderului Al-Qaida.
  • Odată ce Zawahiri a ajuns în casa conspirativă din Kabul, americanii l-au identificat pe balconul locuinței, unde l-au și ucis, de altfel, în urma mai multor lovituri lansate cu drona.
  • Înainte, a fost investigată inclusiv construcția și natura casei, pentru a exista garanții că Statele Unite pot finaliza o operațiune de ucidere a lui Zawahiri, cu riscuri minime pentru civili și familia acestuia.

  • CITEȘTE ȘI: