Probabilitatea unei noi erupții în apropiere de muntele Fagradalsfjall, la circa 40 de kilometri de capitala Reykjavik, "în următoarele zile sau săptămâni" este considerată "substanțială", a anunțat marți seară Biroul meteorologic islandez (IMO), potrivit AFP.

IslandaFoto: Ivan Kmit / Alamy / Profimedia Images

Începând de sâmbătă, o activitate seismică intensă a zguduit peninsula Reykjanes și o zonă extinsă din jurul Fagradalsfjallhraun, numele dat câmpului de lavă format în urma celei mai lungi erupții vulcanice de pe insulă din ultimii 50 de ani (între 19 martie și 18 septembrie 2021).

La ultima numărătoare publică de luni, peste 10.000 de cutremure fuseseră înregistrate de seismografele IMO, inclusiv două cu o magnitudine mai mare de 5.

Imaginile din satelit au confirmat o deformare a scoarței terestre cauzată de o intruziune magmatică - un aflux de magmă - la Fagradalsfjall, la o adâncime relativ mică, la aproximativ un kilometru de la suprafață, la nord-est de sit și departe de orice locuință.

În timp ce mișcările de teren și activitatea seismică par să încetinească în ultimele ore, "acesta a fost unul dintre semnele de avertizare ale erupției" de anul trecut, a precizat institutul într-un comunicat.

Un eveniment seismic similar a avut loc în aceeași regiune în decembrie 2021, fără ca lava să iasă din pământ, dar a fost de o intensitate mai mică.

Înainte de anul trecut, peninsula Reykjanes nu mai fusese scena unei erupții de aproape opt secole, dar specialiștii islandezi subliniază că regiunea a intrat într-o nouă perioadă de activitate vulcanică.