Arabia Saudită a făcut publice planurile de a construi ceva la fel de celebru și etern ca și piramidele egiptene, după cum spune prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului: „Și o revoluție a civilizației, cu oamenii în prim-plan”.

The Mirror LineFoto: The Neom project

„The Mirror Line”, clădirea îmbrăcată în oglinzi, va face parte din orașul Neom, construit în deșert și care va avea o suprafață de 2.500 de hectare. Vor fi două clădiri paralele înalte de aproape 500 m, care vor străbate 120 km de deșert, munți și coaste maritime. Vor fi atât de lungi că vor trebui să stea pe amortizoare pentru a prelua curba suprafeței Pământului, iar un tren de mare viteză va rula sub ele pe toată distanța.

Prințul pretinde că Mirror Line va fi gata în 2030, deși inginerii spun că proiectul va avea nevoie de 50 de ani pentru finalizare.

Când va fi gata, va porni din golful Aquaba al Mării Roșii, va traversa un lanț muntos și se va întinde pe coastă în deșert, într-un „aerotropolis”, conform informațiilor actuale. Salman spune că va găzdui cinci milioane de rezidenți și va fi alimentat cu energie regenerabilă. Ferme verticale vor hrăni locuitorii, care vor putea face abonamente pentru trei mese pe zi.

Pasiunea pentru fotbal a prințului se va materializa și într-un stadion integrat în Line la o înălțime de peste 300 de metri:

Foto: Neom Project

Dar investițiile străine în Neom s-au lăsat așteptate în contextul blamării internaționale a prințului după asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi în 2018, chiar dacă a negat orice implicare. Iar investitorii mai puțin scrupuloși au apreciat proiectul ca fiind prea ambițios.

Situația s-ar putea ameliora după recenta vizită în regat a președintelui Biden. Și prețurile actuale mari ale petrolului îl vor ajuta pe bin Salman să-și finanțeze proiectul exorbitant.

De pe acum, Neom stârnește puternice controverse din partea apărătorilor drepturilor omului și a ecologiștilor. S-a anunțat că triburi au fost obligate să părăsească zona și s-a spus că forțele de securitate au și ucis o persoană. Iar „verzii” acuză The Mirror Line că va perturba obiceiurile de migrație ale păsărilor și sttructura va afecta circuitele apei freatice.

Surse: The Wall Street Journal, Daily Mail