Vacanță la mare: oricând poți dori să înoți sau să faci repede un duș pentru că este prea cald, dar tocmai ai mâncat. Și gândul fuge imediat la probleme de digestie cu consecințe neplăcute, așa că e bine să știi mai multe.

Pe LitoralFoto: Hotnews

La oameni și nu doar la ei, digestia este esențială pentru supraviețuire și sănătate. Fără una adecvată, organismul va fi privat de nutriția necesară pentru energia care menține funcțiile vitale.

Prima fază a digestiei durează câteva ore

Specialiștii de la Mayo Clinic, recent desemnat drept cel mai bun spital din SUA, spun că trebuie între șase și opt ore ca mâncarea să treacă prin stomac și intestinul subțire. Este prelucrată de enzimele și acizii din stomac.

Absorbția maximă a nutrienților are loc în intestinele subțire și gros.

Timpul în care se digeră hrana este influențat de mulți factori – ce am mâncat, vârsta, sexul și dacă o femeie este sau nu însărcinată. Femeile digeră mai încet decât bărbații, iar digestia încetinește în mod natural cu vârsta.

După ce trece prin stomac și intestinul gros, hrana ajunge în intestinul gros. Îi trebuie în jur de 36 de ore ca să treacă prin întreg colonul, spune Mayo Clinic. În total pot fi necesare între două și cinci zile până la evacuare din momentul în care a fost înghițită, în funcție de fiecare individ.

Alimentele care se digeră cel mai repede

Carbohidrații simpli, ca făina albă și zahărul rafinat, sunt mai ușor de digerat decât nutrienții complecși ca proteinele sau grăsimile aflate în cereale integrale, nuci și semințe. Alimentele cu mai puține fibre, cum sunt cartofii curățați, pâinea albă și orezul alb sunt și ele mai „ușoare”.

Produsele fermentate care conțin probiotice, ca varza și castraveții murați, pot ajuta și ele digestia. Probioticele mai pot fi găsite în iaurt și chefir.

Este important de știut că accelerarea metabolismului pentru a arde calorii este un proces diferit de grăbirea digestiei. De fapt, nici nu se poate face prea mult pentru accelerarea digestiei fără controlul unui medic.

Grăbirea digestiei poate opri absorbția tuturor nutrienților din alimente. Dar există câteva lucruri bune pentru sănătatea tubului digestiv.

Consumul de fructe și vegetale cu fibre, apă mai multă (6-8 pahare pe zi), cereale integrale și reducerea celui de zahăr vor îmbunătăți digestia.

Nu înotul este periculos, ci alcoolul

E un sfat dat adesea de părinți sau de rude: nu înota mai repede de 30 sau 60 de minute după masă. Dar este adevărat?

Nu, spune Crucea Roșie americană într-un studiu publicat în 2011. Doar înotul după consum de alcool este periculos. Până la 70% din decesele asociate cu distracții acvatice ale adulților și adolescenților au survenit după consum de băuturi alcoolice, conform CDC.

Un duș sau o baie caldă după masă pot ridica ușor temperatura corpului. Se spune că deranjează procesul de digestie, provoacă moleșeală sau disconfort. Dar nu există argumente științifice care să confirme sau infirme această teorie.

Gastroenterolgii și interniștii spun totuși că e mai bine să treacă o oră între masă și duș. Digestia poate fi mai lentă când sângele se duce în alte părți ale corpului.

După masă, doar activitățile fizice ușoare fac bine

La fel, se recomandă să treacă cel puțin o oră după o masă mai copioasă. O plimbare ușoară după o gustare îmbunătățește metabolismul și chiar ajută la digestie.

Dar dacă s-a înnorat și vă gândiți la un baschet sau alte sporturi de echipă, chiar și la plonjoane de pe trambulină, e bine să mai așteptați. Activitatea fizică mai intensă va deturna sângele spre mușchi și plămâni, făcând digestia mai dificilă și provocând disconfort – constipație, arsuri, chiar și indigestie.

Surse: USA Today, Axa Health UK