O instanță britanică a respins luni un apel de ultim moment împotriva retragerii tratamentului unui băiat de 12 ani considerat de medici în moarte cerebrală, a cărui luptă a părinților atrage atenția pe scară largă în Marea Britanie, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Archie Battersbee, în vârstă de 12 ani, se află în comă într-un spital din Londra din luna aprilie. El este considerat de medici în moarte cerebrală, iar la jumătatea lunii iulie instanțele britanice au autorizat spitalul să pună capăt tratamentului care îl menținea în viață.

Părinții săi, susținuți de o organizație creștină, spun că vor să-i dea toate șansele și că au văzut semne de viață.

În timp ce tratamentul urma să se încheie luni la ora 14:00, ei au făcut un ultim efort la Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, care a cerut vineri guvernului britanic să "se abțină de la retragerea tratamentului de menținere a vieții" lui Archie în timp ce examinează cazul.

Guvernul, care refuză să se implice în acest caz, a transferat de urgență cererea ONU către instanțe. Însă, luni, Curtea de Apel a refuzat să amâne încetarea îngrijirii dincolo de ora 12:00 a zilei de marți, acordând o mică amânare pentru ca familia să poată lua în considerare alte căi de atac.

"Sistemul său, organele și inima sa se opresc", a decis judecătorul Andrew McFarlane.

Avocatul părinților, Edward Devereux, a declarat înainte de pronunțarea hotărârii că respingerea cererii de către comitetul ONU - a cărui convenție a fost semnată și ratificată de guvernul britanic în urmă cu aproape 15 ani - reprezintă o "încălcare gravă și inacceptabilă a dreptului internațional".

Dar tratatul "nu face parte din legislația Regatului Unit (...) și nu este potrivit ca această instanță să aplice un tratat internațional care nu a fost încorporat (în lege) în luarea deciziilor sale", a argumentat judecătorul.

Archie Battersbee a fost găsit inconștient în locuința sa pe 7 aprilie și de atunci nu și-a mai recăpătat cunoștința. Potrivit mamei sale, Hollie Dance, acesta participase la o provocare online de a-și ține respirația până când a leșinat.

Hollie Dance a declarat că decizia de a opri îngrijirea a fost "extraordinar de crudă". "Archie are dreptul ca deciziile privind viața și moartea sa... să fie revizuite de un organism internațional pentru drepturile omului", a declarat ea.