Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a anunţat că este ”pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul ţării, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore, relatează AFP.

Punctul de de trecere a frontierei de la Jarinje, între Kosovo și SerbiaFoto: Konstantin Novakovic / Sipa Press / Profimedia

”Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, precizează documentul, fiind o ”situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării.

Poliţia din Kosovo a anunţat că duminică a fost supusă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica guvernului de frontieră. Nu au existat răniţi, a precizat poliţia într-un comunicat.

Ambele treceri au fost închise circulaţiei.

Duminică seara, sute de sârbi kosovari au adus camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumurile care duc la punctele de trecere ale frontierei dintre Kosovo şi Serbia, Jarinje şi Brnjak, potrivit unui jurnalist AFP notează și News.ro.

Demonstranţii s-au adunat apoi în jurul baricadelor, cu intenţia de a petrece noaptea acolo. Sirenele de raid aerian au sunat timp de mai bine de trei ore în orăşelul Mitroviţa de Nord, unde locuiesc cu precădere sârbi.

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat aceste tensiuni.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Tensiunile dintre cele două ţări sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO, care are 3.770 de soldaţi pe teren. Căşti Albastre italiene au fost văzute duminică în Mitroviţa şi în împrejurimi. Cele două ţări s-au angajat într-un dialog intermediat de Uniunea Europeană în 2013 pentru a încerca să rezolve problemele rămase, dar au fost înregistrate puţine progrese.