Teheranul a anunţat sâmbătă arestarea unui cetăţean suedez bănuit de „spionaj”, fără a preciza identitatea acestuia, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters. Anunţul vine în contextul unei tensionări a relaţiilor dintre Iran şi Suedia, unde un cetăţean iranian a fost recent condamnat la închisoare pe viaţă.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ministerul informaţiilor a identificat şi arestat un cetăţean al Regatului Suediei pentru spionaj”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Acesta menţionează, fără alte precizări, că acuzatul a intrat în Iran „acum câteva luni, după arestarea unui alt spion european, cu misiunea de a obţine informaţii” despre acesta din urmă.

MAE de la Stockholm a confirmat pentru AFP la începutul lui mai că un cetăţean suedez a fost arestat „recent” în Iran. O purtătoare de cuvânt a explicat într-un e-mail adresat Reuters că diplomaţia suedeză este la curent cu acest caz.

Comunicatul de sâmbătă al ministerului iranian mai indică doar că acuzatul a făcut mai multe deplasări în Israel - inamic declarat al republicii islamice - înainte de a veni în Iran.

Relaţiile dintre Suedia şi Iran s-au tensionat după ce ţara nord-europeană a arestat şi, pe 14 iulie, a condamnat la închisoare pe viaţă un fost oficial iranian, Hamid Noury, acuzat de crime de război, executarea şi torturarea de deţinuţi politici într-o închisoare iraniană, în anii 1980.