Aproximativ 5.000 de mecanici de locomotivă din Marea Britanie au intrat sâmbătă în grevă, cerând salarii mai mari, după ce rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, informează Reuters. Circulația trenurilor a fost afectată în mai multe zone din Regatul Unit.

Multe trenuri au fost anulate din cauza grevei care a provocat probleme în Marea BritanieFoto: Licensed by Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Greva de 24 de ore organizată de sindicatul conductorilor de tren ASLEF este a doua acțiune sindicală semnificativă din această săptămână în rețeaua feroviară britanică, după ce 40.000 de membri ai sindicatelor RMT și TSSA, care reprezintă alți angajați din sectorul feroviar, au organizat miercuri o grevă de amploare.

Inflația galopantă, care a ajuns la 9,4%, și creșterile salariale prea mici au exacerbat tensiunile de muncă în sectoare precum serviciile poștale, sănătatea, școlile, aeroporturile și sistemul judiciar.

Potrivit Network Rail, care administrează infrastructura feroviară britanică, greva de pe șinele britanice ar urma să provoace "perturbări semnificative" pe tot parcursul zilei de sâmbătă și duminică dimineața.

Mai multe trenuri anulate

Aproape toate trenurile a șapte dintre cei 34 de operatori feroviari din țară au fost anulate, inclusiv pe rețelele regionale pentru sud-estul și estul Angliei, precum și liniile de lungă distanță care leagă Londra de sud-vestul Angliei, nord-estul Angliei și Edinburgh.

Serviciile de transport feroviar din Marea Britanie sunt gestionate în cea mai mare parte în scop lucrativ de companii feroviare străine de stat care primesc contracte pe termen scurt și subvenții de exploatare de la guvern. Aceste subvenții au crescut considerabil, deoarece pasagerii au rămas acasă în timpul pandemiei COVID-19.

"Situația nu mai poate continua”

Secretarul general al sindicatului conductorilor de tren ASLEF, Mick Whelan, a declarat că acordurile de franciză prevăd, de obicei, doar creșteri salariale de 2% pentru mecanici.

"În această perioadă de criză a costului vieții, credem că această situație nu mai poate continua", a declarat Whelan pentru postul de radio BBC.

Steve Montgomery, director general al operatorului feroviar First Rail și președinte al Rail Delivery Group din întreaga industrie, a declarat că operatorii vor acorda creșteri salariale mai mari doar dacă mecanicii de locomotivă vor fi de acord cu modificări ale normelor de lucru prin care se vor economisi bani.

"Nu le spunem oamenilor 'lucrați mai multe ore', ci să fie mai productivi în cadrul orelor pe care le au în prezent", a spus Steve Montgomery.

Sindicatul conductorilor de tren ASLEF intenționează să organizeze o nouă grevă de o zi peste două săptâmâni, pe 13 august.