Liderii austrieci au făcut apel la unitate națională după ce un medic care s-a confruntat cu amenințări cu moartea din partea activiștilor anti-vaccinare și a adepților teoriei conspirației pandemiei de coronavirus s-a sinucis, relatează Reuters.

InjectieFoto: MorgueFile.com

"Haideți să punem capăt acestei intimidări și propagării fricii. Ura și intoleranța nu își au locul în Austria noastră", a declarat președintele Alexander Van der Bellen, amintind de cazul medicului Lisa-Maria Kellermayr, care a militat pentru vindecarea oamenilor, pentru protejarea lor de boli și pentru o abordare prudentă a pandemiei.

"Dar unii oameni au fost înfuriați de acest lucru. Și acești oameni au speriat-o, au amenințat-o, mai întâi pe internet și apoi și în persoană, direct în cabinetul ei", a mai spus președintele austriac.

Cadavrul medicului, care dăduse deseori interviuri în presă despre combaterea pandemiei de coronavirus și promovarea vaccinării, a fost găsit vineri în cabinetul său din Austria Superioară.

Procurorii au găsit un bilet de adio și că nu vor face o autopsie, relatează presa locală.

Austria a renunțat la vaccinarea obligatorie

Luna trecută, Austria a renunțat la planurile de a introduce vaccinarea obligatorie a adulților împotriva COVID-19, spunând că este puțin probabil ca măsura să crească una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit în cadrul unor proteste periodice împotriva închiderilor de anul trecut și a planurilor de a face vaccinările obligatorii, subliniind un clivaj social cu privire la măsurile de sănătate publică pe care multe țări l-au experimentat.

Dar moartea medicului, despre care asociația medicilor austrieci a declarat că reflectă o tendință mai largă de amenințări împotriva personalului medical, a șocat țara.

"Ura împotriva oamenilor este de neiertat. Această ură trebuie să înceteze în sfârșit", a declarat ministrul sănătății, Johannes Rauch.