Guvernul spaniol a declarat miercuri că va cere Parlamentului European să ia în considerare posibilitatea de a folosi limba catalană în cameră, în ceea ce ar fi o premieră pentru o limbă regională europeană, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Madridul va prezenta consiliului de administrație al Parlamentului de la Bruxelles o propunere „viabilă din punct de vedere tehnic și financiar” și va depune eforturi pentru a aduna o majoritate în rândul membrilor consiliului de administrație pentru a sprijini schimbarea, cu scopul de a o aprobare înainte de sfârșitul anului, au spus guvernele regionale și centrale catalane într-o declarație comună.

Spania va extinde cererea pentru a fi utilizate în parlament și celelalte două limbi regionale oficiale, bască și galiciană, dacă guvernele lor regionale o solicită.

Pentru ca o limbă să fie declarată oficială, este necesar ca guvernul unui stat membru UE să o solicite în mod expres și să primească aprobarea unanimă din partea Consiliului UE, a spus un purtător de cuvânt al parlamentului.

Catalana este vorbită la scară largă în Catalonia, împreună cu spaniola și este, de asemenea, folosită cu anumite variații în două regiuni din apropiere. Utilizarea sa a fost suprimată în timpul dictaturii din Spania a generalului Francisco Franco din 1939-1975.

Guvernul separatist al Cataloniei se străduiește să protejeze și să promoveze utilizarea limbii catalane în urma mai multor bătălii juridice recente în instanțe ale cetățenilor și grupurilor care încearcă să limiteze utilizarea acesteia în școlile publice.

Planul de a aborda Parlamentul European pentru permisiunea de a o folosi acolo a fost anunțat după discuții cu guvernul de coaliție de stânga din Spania, care a adoptat o abordare mai conciliantă față de separatiști decât predecesorul său conservator.

În prezent, în Parlamentul European există 24 de limbi oficiale și orice limbă nouă ar presupune cerințe suplimentare semnificative de traducere.

Partidele naționaliste catalane au insistat mult timp pentru utilizarea limbii în instituțiile europene.

Ei susțin că regiunea de nord-est a Spaniei are o populație mai mare - peste șapte milioane de oameni - decât țări UE precum Danemarca, Croația și Slovenia, ale căror limbi naționale sunt folosite în parlamentul blocului.

Spania va căuta, de asemenea, să extindă utilizarea limbii catalane în Senatul său național, a declarat ministrul președinției spaniole, Felix Bolanos, într-o conferință de presă după anunț.