Guvernul mexican a recuperat 2.522 de artefacte prehispanice de la o familie din Barcelona, Spania, a anunțat marți guvernul de stânga. Recuperarea patrimoniului național dispersat în străinătate a fost un obiectiv major al politicii sale culturale, potrivit AFP.

Ilustratiile oglinzilor aztece in Codex TepetlaoztocFoto: cambridge.org

Colecția - 1.371 de obiecte complete și fragmente - va fi expusă începând de marți la muzeul Templo Mayor din centrul istoric al capitalei Ciudad de Mexico, sub supravegherea Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH), aripa armată a politicii de salvgardare a patrimoniului.

"Aceasta este cea mai importantă restituire de piese arheologice de către persoane private", a declarat ministrul de Externe Marcelo Ebrard la conferința de presă obișnuită a președintelui Andres Manuel Lopez Obrador.

"Ni s-a cerut doar să nu dăm numele familiei care avea aceste obiecte", a adăugat el.

"Recuperăm patrimoniul arheologic și cultural al Mexicului în străinătate", a declarat președintele Lopez Obrador, menționând "mii de piese arheologice furate".

Figuri sculptate în piatră, vârfuri de săgeți și vase fac parte din colecție.

Guvernul lui López Obrador a recuperat 8.970 de obiecte prehispanice de când a preluat mandatul în decembrie 2018, potrivit ministrului Ebrard.

Mexicul se opune în mod regulat vânzării la licitație a obiectelor aparținând culturilor mezoamericane care i-au ocupat teritoriul, de la olmeci, azteci și mayași.

Actualul guvern consideră că acest patrimoniu a fost scos ilegal din țară încă din secolul al XIX-lea.

Casele de licitații și guvernele străine cer Mexicului să dovedească faptul că piesele arheologice îi aparțin, a declarat Ebrard.

Dar Mexicul a reușit uneori să își impună punctul de vedere susținând că este de datoria vânzătorilor să "dovedească originea legală" a pieselor prehispanice, a adăugat el.