​Zsuzsa Hegedüs, unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului Viktor Orban, a demisionat marți, în urma declarațiilor făcute de acesta la Băile Tușnad, conform presei maghiare. Ea l-a acuzat pe liderul de la Budapesta că a avut un discurs pe placul „celor mai însetați de sânge, care urăsc rasele, un text pur nazist, demn de Goebbels”.

Zsuzsa HegedusFoto: Captura YouTube

Zsuzsa Hegedüs este unul dintre cei mai longevivi consilieri ai premierului ungar, ea fiind împuternicit guvernamental pentru politici de convergență socială.

Ea a transmis marți o scrisoare deschisă în care califică discursul liderului de la Budapesta drept unul „nazist”.

  • „Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase”, spune Zsuzsa Hegedüs.
  • (…) Nu știu cum de nu ați observat că, atunci când ați citit discursul, ca de obicei, ați prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european”, continuă ea

Zsuzsa Hegedüs mai spune că discursul susținut de Viktor Orban la Băile Tușnad contrazice toate valorile sale fundamentale, astfel că, după o colaborare de aproape 20 de ani, nu are altă opțiune în afara demisiei.

În scrisoare, Hegedüs îi reamintește premierului ungar că i-a spus că prin legea sa anti-LGBT a depășit limitele a ceea ce ea considera acceptabil și că, în ciuda acestui fapt, ea și-a continuat mandatul: „Dar discursul tău de la Băile Tușnad m-a surprins chiar și în ciuda acestor precedente”.

De asemenea, Hegedűs i-a transmis o scrisoare și rabinului șef al Ungariei, Róbert Frölich, printre primii care au protestat față de discursul lui Viktor Orban.

  • „Pe această Planetă există doar o singură rasă cu două picioare, care munceşte, vorbeşte şi uneori gândeşte: Homo Sapiens”, a scris pe Facebook rabinul-şef din Ungaria, Robert Frolich.

Controversatul discurs susținut de Viktor Orban la Băile Tușnad

Viktor Orban a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi că nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

  • „Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântări decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa.
  • Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare.
  • Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică.
  • În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră.
  • Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus 'lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască'. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus 'nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi'.
  • Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi”, a susţinut Viktor Orban, conform traducerii oficiale, citate de Agerpres.

Guvernul ungar s-a apărat marţi, purtătorul său de cuvânt Zoltan Kovacs afirmând că este vorba despre ''o interpretare greşită'' din partea unor ''oameni care nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii''.