Papa Francisc a cerut luni "iertare pentru răul comis" împotriva populației indigene din Canada, inclusiv în școlile rezidențiale pentru copiii amerindieni administrate de biserică, și a deplâns faptul că unii dintre membrii săi au "cooperat" la politicile de "distrugere culturală", potrivit AFP.

Memorial pentru copiii indigeni gasiti ingropati in morminte nemarcate din CanadaFoto: Cole Burston / AFP / Profimedia Images

"Sunt îndurerat. Îmi cer iertare", a spus Papa în fața a mii de indigeni din Maskwacis, în vestul Canadei.

Referindu-se la o "eroare devastatoare", el a recunoscut responsabilitatea unor membri ai Bisericii în acest sistem în care "copiii au suferit abuzuri fizice și verbale, psihologice și spirituale".

Cuvintele Papei, traduse în limba engleză, au fost întâmpinate cu aplauze puternice după cererea de iertare.

În total, suveranul pontif a cerut "iertare" de trei ori, "cu rușine și claritate", în timpul acestui prim discurs foarte așteptat, rostit în limba spaniolă pe locul fostului internat Ermineskin, în prezența a numeroși supraviețuitori și membri ai comunităților indigene (First Nations, Métis și Inuit).

"Locul în care ne aflăm acum stârnește în mine un strigăt de durere, un strigăt înăbușit care m-a însoțit în aceste ultime luni", a insistat el, evocând "traumele" suferite de generații de indigeni și "rănile încă deschise".

Violențele, descrise drept "genocid cultural" de o comisie de anchetă, au făcut cel puțin 6.000 de victime între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii 1990 și au creat o undă de șoc pe parcursul mai multor generații, reactivată de descoperirea a mii de morminte anonime în 2021.

"Politicile de asimilare au sfârșit prin a marginaliza sistematic popoarele indigene (...) Limbile și culturile voastre au fost denigrate și suprimate", a spus Francisc.

"Amintirea experiențelor devastatoare din școlile rezidențiale ajunge la noi, indignată și dureroasă, dar este necesară", a adăugat el.

Insistând asupra necesității de a "rememora", iezuitul argentinian în vârstă de 85 de ani, care a sosit duminică în Canada pentru această vizită de șase zile, a mai spus că "scuzele (nu) reprezintă un punct final", ci "doar primul pas" pe drumul spre "vindecare".