Magazinele din Franța care au aer condiționat vor fi nevoite să-și țină ușile închise sau riscă să fie amendate pentru a combate risipa de energie, a declarat duminică ministrul francez al tranziției ecologice, Agnes Pannier-Runacher, relatează The Guardian și France 24.

Supermarket din FranțaFoto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Lăsarea ușilor deschise atunci când aerul condiționat funcționează duce la „un consum cu 20%mai mare și este absurd", a declarat ministrul francez al tranziției Ecologice, Agnes Pannier-Runacher, la postul de radio RMC, potrivit AFP.

Oficialul francez a spus că intenționează, de asemenea, să se limiteze și utilizarea panourilor publicitare luminoase acolo unde nu sunt necesare, existând și anumite excepții.

„În zilele următoare voi adopta două decrete: primul va generaliza interzicerea publicităţii luminoase, indiferent de mărimea localităţii, între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa, exceptând aeroporturile şi gările care funcţionează şi pe timpul nopţii, iar al doilea va interzice magazinelor să aibă uşile deschise când funcţionează instalaţia de aer condiţionat sau cea de încălzire", a declarat oficialul francez într-un interviu pentru publicaţia Journal du Dimanche, citat de Reuters.

În unele orașe din Franța interdicția este deja în vigoare

Unele orașe din Franța, care, la fel ca alte părți ale Europei, au fost afectate de un val de căldură în ultima vreme, au aprobat, luna aceasta, regulamente care prevăd amenzi pentru magazinele care țin ușile deschise în momentul în care funcționează aerul condiționat.

Guvernul francez vrea să extindă această măsură la nivelul întregii țări, cu o amendă de până la 750 de euro, dar va încerca în primă instanță să educe comercianții să nu mai facă risipă de energie.

Compania Shell a avertizat că raționalizarea energiei nu poate fi exclusă în Uniunea Europeană, în condițiile în care regiunea se luptă să facă față întreruperii aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, relatează BBC.

Un mare retailer din Franța va reduce programul din cauza crizei de energie

Directorul lanţului de supermarketuri Leclerc a avertizat luni că cel mai mare retailer francez de produse alimentare ar putea reduce programul de funcţionare, în cadrul unui pachet de măsuri de urgenţă destinat contracarării riscului întreruperilor în aprovizionarea cu electricitate din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.

„Pentru iarna care va veni avem un scenariu în cazul în care Rusia va reduce livrările de gaze", a declarat Michel-Edouard Leclerc pentru postul de radioFrance Info, scrie de Agerpres. În conformitate cu acest scenariu, „am putea închide unele magazine între anumite ore", a spus Michel-Edouard Leclerc.

Acesta conduce Les Centres E. Leclerc, o cooperativă de aproximativ 600 de comercianţi care concurează cu Carrefour and Casino. Politica sa de preţuri reduse a permis Leclerc să devină cel mai mare retailer de alimente din Franţa, în funcţie de cota de piaţă.

Supermarketurile deja fac economie la energie

Sectorul supermarketurilor din Franţa, acţionând sub umbrela federaţiei Perifem, a căzut deja de acord asupra unor măsuri de economisire a energiei care vor fi implementare începând din 15 octombrie, a subliniat Michel-Edouard Leclerc.

Printre măsurile menţionate se numără oprirea reclamelor luminoase imediat ce magazinul se închide şi reducerea sistematică a intensităţii luminoase.

De asemenea, iluminatul în zonele de vânzări ar urma să fie redus la jumătate înainte de accesul publicului şi cu 30% în perioadele de vârf de consum.

Preţurile la energie, care erau deja la un nivel ridicat înainte de invazia rusească din Ucraina, au crescut şi mai mult după data de 24 februarie, ceea ce a generat cea mai ridicată inflaţie cu care s-au confruntat marile economii în ultimele decenii.