Un joc de șah se poate încheia în cel mai rău caz cu mândria rănită a perdantului. Cu toate acestea, o partidă care a avut loc în Moscova s-a terminat după ce un robot a rupt degetul oponentului său în vârstă de 7 ani, relatează The Guardian.

Un robot i-a rupt oponentului sau uman degetul in timpul unei partide de sahFoto: Captura video

„Robotul i-a rupt degetul copilului”, a declarat Sergey Lazarev, președintele Federației de șah din Moscova, agenției de presă TASS după incident, adăugând că robotul a jucat multe partide anterioare fără supărare. „Acesta este desigur rău.”

Videoclipul incidentului din 19 iulie publicat pe Telegram arată că degetul băiatului este prins de brațul robotizat timp de câteva secunde, înainte ca o femeie urmată de trei bărbați să intre și să îl elibereze din prinsoare.

Băiatul s-a grăbit și a încălcat regulile de siguranță - oficiali

Incidentul de la Moscova ar fi avut loc deoarece copilul a „încălcat” regulile de siguranță, a făcut următoarea mișcare prea repede, a spus vicepreședintele Federației Ruse de șah, Sergey Smagin.

Robotul i-a rupt degetul băiatului când copilul a făcut o mișcare rapidă, fără să aștepte timpul necesar pentru ca mașina să-și finalizeze mișcarea.

Astfel, cauza ar fi fost că băiatul a optat pentru o ripostă prea rapidă.

„Există anumite reguli de siguranță și copilul, se pare, le-a încălcat. Când a făcut mișcarea, nu și-a dat seama că mai întâi trebuie să aștepte”, a spus Smagin. „Acesta este un caz extrem de rar, primul din câte îmi amintesc”, a adăugat el.

Lazarev a spus la rândul său: copilul „a făcut o mișcare, iar după aceea trebuie să dăm timp robotului să răspundă, dar băiatul s-a grăbit și robotul l-a prins”. Oricum, a spus el, ar trebui să le dea de gândit furnizorilor robotului.

Lazarev a mai spus că băiatul, care are degetul în gips, nu a părut prea traumatizat. „Copilul a jucat chiar a doua zi, a terminat turneul”.

Cu toate acestea, părinții lui ar fi contactat parchetul.

Robotul poate juca simultan cu mai mulți oponenți și se pare că ar fi jucat alte trei partide înainte de a-l întâlni pe Christopher, care ar fi unul dintre cei mai buni 30 de jucători de șah din Rusia la categoria sub 9 ani.