În SUA au fost identificate primele cazuri de variolă a maimuței la copii, fiind vorba despre un copil mic din California și un altul care nu este rezident american, au anunțat autoritățile sanitare.

Variola maimuțeiFoto: Romain Doucelin / AFP / Profimedia

Nu există o legătură între cele două cazuri și, cel mai probabil, ele sunt rezultatul transmiterii în gospodărie, a anunțat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) într-un comunicat citat de The Guardian.

Starea copiilor este bună, ei fiind tratați, a mai precizat agenția.

Variola maimuței, care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii, se răspândește în principal prin contact sexual. Până acum, în cursul acestui an, au fost înregistrate peste 14.000 de cazuri de variolă a maimuțelor în peste 60 de țări și cinci decese în Africa.

Dr. Jennifer McQuiston, director adjunct al diviziei CDC de agenți patogeni și patologie, a declarat că nu a fost o surpriză faptul că au apărut cazuri la copii, dar ”nu există nicio dovadă până în prezent că acest virus s-a răspândit în afara comunităților de homosexuali, bisexuali și alți bărbați care au făcut sex cu bărbați”.

Ea a mai spus că 99% din cele 2.891 de cazuri de variolă a maimuței confirmate în SUA au implicat bărbați care întrețin sex cu bărbați, dar au existat și câteva cazuri de femei și bărbați transgender care s-au infectat.

Vaccinul împotriva variolei maimuței

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) urmează să anunţe, sâmbătă, dacă a ales să declanşeze - sau nu - cel mai inalt nivel de alertă al organizatiei în privinţa variolei maimuţei.

Tedros Adhanom Ghebreyesus va susţine o conferinţă de presă virtuală la ora 13:00 GMT, a anunţat organizaţia ONU vineri seară.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei, care ar putea primi nivelul de alertă maximă din partea OMS.

''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei'', a precizat autoritatea sanitară europeană într-un comunicat.