Autoritățile din Japonia au anunțat că nu-i vor permite lui Vladimir Putin să intre în țară, în cazul în care acesta va dori să participe la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie.

Vladimir PutinFoto: captura tv

Guvernul de la Tokyo a decis ca funeraliile să aibă loc la 27 septembrie, potrivit Reuters.

Abe, prim-ministru timp de mai bine de opt ani în două mandate și extrem de influent în partidul de guvernământ Liberal Democrat (LDP) chiar și după ce a demisionat din fruntea executivului, a fost împușcat acum două săptămâni la un miting de campanie.

El a fost asasinat chiar în timp ce rostea un discurs de susținere a candidaților partidului în ajunul alegerilor legislative, în plină stradă, incidentul șocând profund Japonia și o lume întreagă.

Înmormântarea lui a avut loc la scurt timp după asasinat, dar guvernul a decis vineri că funeraliile de stat vor avea loc pe 27 septembrie la Tokyo.

Decizia a fost întâmpinată cu unele proteste, unii critici susținând pe rețelele sociale că statul nu ar trebui să organizeze o ceremonie oficială pentru un premier care ar fi dezbinat națiunea.