Parlamentul german va comemora pentru prima dată anul viitor victimele care au fost persecutate și ucise de regimul nazist pentru identitatea lor sexuală sau de gen, a anunțat vineri președintele Bundestag-ului, relatează AFP.

Bundestag-ul germanFoto: bundestag.de

Pe 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, parlamentarii germani vor plasa aceste victime „în centrul ceremoniei de comemorare”, a declarat Baerbel Bas pentru cotidianul Tagesspiegel.

Germania a sărbătorit Ziua Comemorarii Holocaustului în fiecare 27 ianuarie din 1996 încoace cu o ceremonie solemnă în Bundestag, cu un discurs al unui supraviețuitor și comemorari în toată țara.

„Din păcate, nu mai există supraviețuitori” pentru memorialul victimelor LGBT, a spus Bas, adăugând că autoritățile parlamentare au purtat discuții strânse cu Federația pentru Lesbiene și Gay Germania (LSVD).

Activiștii au lucrat ani de zile pentru a obține o comemorare parlamentară oficială pentru victimele persecutate de naziști din cauza identității lor sexuale sau de gen. În 2018, a fost prezentată o petiție, semnată de organizațiile victimelor, cadre universitare și alte personalități ale societății civile.

În timp ce fostul președinte german Roman Herzog a citat homosexuali printre victimele naziștilor la primul eveniment din 1996, „aceste victime nu au avut încă propriul lor memorial”, a spus Henny Engels, membru al consiliului de administrație al LSVD.

Grupul „a salutat” decizia președintelui Bundestagului. „Pentru a învăța lecțiile potrivite din toate fațetele sale diferite, istoria trebuie menținută vie într-un mod exhaustiv”, a spus Henny Engels.