Poliția tunisiană a folosit vineri spray cu piper și bastoane pentru a dispersa zeci de protestatari care încercau să mărșăluiască spre Ministerul de Interne în timpul unei demonstrații împotriva unui proiect de modificare a Constituției care extinde puterile prezidențiale, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestatarii, inclusiv lideri ai partidelor politice și organizațiilor societății civile, au scandat „Nu constituției unui dictator” și „Libertate, libertate... sfârșitul statului polițienesc” în timp ce se adunau pe bulevardul central Habib Bourguiba.

Președintele Kais Saied a rescris constituția democratică din 2014 și luni o va supune unui referendum pe care majoritatea partidelor politice au spus că îl vor boicota.

Saied și-a crescut puterile politice încă de anul trecut, când l-a concediat pe prim-ministru, a suspendat parlamentul și a trecut la guvernare prin decret spunând că salvează Tunisia de ani de haos politic.

El a promis că va susține drepturile și libertățile câștigate în revoluția din 2011 care a adus democrația, dar criticii săi spun că se îndreaptă către o autocrație.

Printre protestatari au fost și personalități importante din partidul Attayar, Partidul Joumhouri și Partidul Muncitorilor. Un jurnalist Reuters la protest a văzut poliția arestând cel puțin cinci demonstranți.

Cel mai mare partid de opoziție, Ennahda, va organiza un protest separat sâmbătă.

Analiştii spun că diviziunile dintre partidele şi grupurile de activişti care se opun lui Saied i-au făcut mai uşor să meargă mai departe cu agenda proprie.