Reforma constitutionala din Ucraina a condus la aparitia a “doi puternici” ai tarii. Intr-o serie de chestiuni, prerogativele presedintelui si cele ale prim ministrului se intersecteaza, si nu este foarte clar cui ii revine ultimul cuvant. Practic, foarte fortele politice ale tarii sunt convinse: reforma trebuie finalizata. Nu se stie insa cum. Astfel, Iulia Timosenko propune lichidarea functiei prezidentiale. Procedura de rigoare a fost demarata deja de deputatii comunisti.

Potrivit ziarului Vzgliad, acestia aduna semnaturi pentru inregistrarea pe ordinea de zi a Radei Supreme a noii variante a Constitutiei, care prevede lichidarea completa a functiei de presedinte al republicii. Asa a anuntat miercuri seara liderul partidului, Piotr Simonenko.

El a propus tututor fortelor politice care sustin acesta idee sa-si depuna semnatura pe document. "Este nevoie de 150 de semnaturi, pentru ca noua varianta a Constitutiei sa fie inregistrata ca proiect de lege si pentru a demara procedura de amendare, conform Legii fundamentale”, a spus Simonenko.

Anterior, pentru lichidarea institutiei prezidentiale s-a pronuntat premierul Timosenko, care a prezentat lucrurile altfel: “Fie functia de prim ministru, fie cea de presedinte trebuie sa dispara din textul noii Constitutii”. Luni, in timpul vizitei sale la Bruxelles,”neobosita Iulia” si-a exprimat convingerea ca Rada Suprema va sustine doar acele modificari la Constitutie care prevad transformarea Ucrainei in republica parlamentara.