Gigantul nuclear rus Rosatom a anunțat începerea construcției primei centrale nucleare din Egipt, "cel mai mare proiect de cooperare ruso-egipteană de la barajul Aswan", estimat de presa locală la aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri, ministrul egiptean al energiei electrice, Mohamed Chaker, și șeful Rosatom, Alexei Likhatchev, au turnat placa de beton care va servi drept bază pentru centrala electrică de la Dabaa, în nordul țării, potrivit unui comunicat al grupului rus.

La începutul lunii mai, Rosatom a pierdut unul dintre cele mai mari proiecte industriale în care a fost implicat un grup rusesc în Uniunea Europeană, când un consorțiu din Finlanda și-a retras cererea de licență pentru un reactor nuclear după invazia rusă în Ucraina.

Pe de altă parte, Egiptul, care până în prezent nu s-a poziționat în mod clar nici de partea Moscovei, nici de partea Kievului, pare să își urmărească planul lansat în 2015 de a deveni o putere nucleară civilă.

În 2017, cele două țări ajunseseră la un acord pentru construirea a patru reactoare de 1.200 de megawați (MW) fiecare.

"Construcția primului reactor înseamnă că Egiptul s-a alăturat clubului nuclear", a declarat Likhatchev, numindu-l "cel mai mare proiect de cooperare ruso-egipteană de la barajul Aswan încoace".

În urmă cu jumătate de secol, regimul sovietic l-a ajutat pe președintele Gamal Abdel Nasser să construiască această monumentală structură de beton și oțel la 700 km de Cairo pentru a regla inundațiile Nilului și a asigura independența agricolă și electrică a Egiptului.

La începutul anilor 1980, Egiptul luase deja în considerare construirea unei centrale nucleare la Dabaa, dar proiectul a fost suspendat după dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Președintele Abdel Fattah al-Sissi este cel care se află la inițiativa noului program nuclear egiptean, unul dintre "mega-proiectele" sale.

Se așteaptă ca proiectul să coste aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit presei egiptene. Moscova participă la finanțare cu un împrumut acordat autorităților egiptene.

Acest anunț vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va afla duminică la Cairo pentru a se întâlni cu Liga Arabă.