După o noapte dificilă, mijloacele aeriene au fost din nou trimise miercuri în zori pentru a stinge incendiul care se extinde la poalele muntelui Penteli, în nordul Atenei, și care amenință locuințe, au anunțat pompierii greci, potrivit AFP. În zonă intervin și pompieri veniți din România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproximativ 485 de pompieri, 120 de vehicule, trei avioane și patru elicoptere au fost mobilizate la răsăritul soarelui pentru a încerca să stingă incendiul, care s-a extins pe parcursul nopții în suburbiile dens populate din nordul capitalei grecești, cum ar fi Gerakas, unde locuiesc aproximativ 29.000 de persoane.

"Din cauza intensității și vitezei vânturilor, focul și-a schimbat permanent direcția pe tot parcursul nopții, ceea ce ne-a îngreunat stingerea lui", a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor în cadrul unei conferințe de presă miercuri dimineață.

Mai multe municipalități, un spital de copii și Observatorul Național din Atena au fost evacuate ca măsură de precauție. Poliția elenă a scos aproape 600 de persoane din zonele periculoase, potrivit unui comunicat.

Șoseaua de centură a Atenei este închisă circulației pe anumite tronsoane, a anunțat pe Twitter compania care o administrează.

Potrivit pompierilor, câteva case au ars, iar o expertiză a pagubelor va începe imediat ce incendiul va fi sub control.

De asemenea, premierul grec a convocat o celulă de criză pentru a încerca să gestioneze situația, potrivit biroului său.

În ultimele 24 de ore, pompierii greci au intervenit la 117 incendii din țară.

Vara trecută, Grecia și în special insula Evia, în apropiere de Atena, au fost afectate de temperaturi caniculare și de incendii de pădure violente, care au devastat 103.000 de hectare și au ucis trei persoane.

Având în vedere sezonul estival, guvernul elen a solicitat partenerilor săi europeni, în cadrul Mecanismului european de protecție civilă (ECPM), să trimită preventiv pompieri din mai multe state membre.

Într-o postare de marți seară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din România a spus că pompieri din forțele sale intervin în zona Penteli: „Misiunile desfășurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată”.

Cei 28 de pompieri români au sosit în Grecia pe 15 iulie cu 3 mașini de stingere, 1 cisternă de mare capacitate, 1 autospecială cu capacitate de trecere mărită și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu incendiile de lângă capitala elenă: