Serviciul de meteorologie din Marea Britanie anunță că vor fi ploi însemnate după valul de caniculă care a încins termometrele până la 40 de grade pentru prima dată în istorie de când se fac măsurători meteo în Regatul Unit, la aproape un an de când inundații puternice au lovit Anglia, ploile torențiale perturbând până și metroul londonez.

Londra, capitala Marii BritaniiFoto: Dreamstime.com

Marea Britanie a înregistrat marţi cele mai mari temperaturi din istoria sa, de 40 de grade Celsius, pe măsură ce un val de caniculă traversează vestul Europei.

Londra se confruntă marți cu mai multe incendii pe fondul valului de căldură, cu toate că în urmă cu un an vremea era diametral opusă, capitala Regatului Unit fiind lovită de indundați puternice.

​Ploile torenţiale însoţite de vânt care s-au abătut pe 25 iulie 2021 peste sud-estul Angliei au provocat inundaţii până pe străzile Londrei, unde transportul a fost afectat, nota AFP.

În urmă cu aproape un an, serviciile de salvare se confruntau cu "inundaţii puternice" peste tot în capitala britanică, scria pe Twitter la vremea aceea primarul Sadiq Khan.

Autobuzele, metrourile şi trenurile au fost afectate, a adăugat el, îndemnându-i pe londonezi să îşi verifice itinerariul şi să evite traversarea zonelor inundate pe jos sau cu maşina.

Serviciul britanic de meteorologie, Met Office, a declanşat la 26 iulie 2021 o alertă portocalie pentru furtuni la Londra şi zonele învecinate, dar furtuni şi ploi torenţiale sunt aşteptate până luni în sudul ţării.

Efectul schimbărilor climatice?

Jurnalistul Henry Mance de la Financial Times remarcă pe contul său de Twitter că efectele schimbărilor climatice se văd acum cu o rapiditate mult mai mare decât se așteptau specialiștii, remarcând că recordul de temperatură în UK a fost depășit cu 3 grade în ultimele două decenii.

Ziaristul britanic își amintește că aproximativ în urmă cu un an în Londra au fost inundații de proporții.

Henry Mance spune că serviciul de meteorologie din Marea Britanie anunță marți ploi însemnate după valul de caniculă fără precedent.

Val fără precedent de căldură în Marea Britanie

Valul de căldură care persistă de zile bune în Europa a adus în premieră temperaturi de peste 40 de grade Celsius în Marea Britanie, ceva ce părea imposibil până acum 10-15 ani.

Recordul s-a produs marți la ora 12.50 (14.50 ora României) la aeroportul Heathrow: +40,2 C, scrie The Guardian.

Recordul de căldură era, până acum, de +38,7 C, stabilit pe 25 iulie 2019 la Cambridge University (Botanic Garden).

Acel record depășea unul stabilit cu 16 ani înainte: +38,5 C, stabilit la Faversham (comitatul Kent), în august 2003.

Până atunci, recordul de căldură data din 3 august 1990, +37,1 C, în Cheltenham (comitatul Gloucestershire).

Incendii la Londra

Pompierii se confruntă marți cu zece incendii diferite în întreaga capitală a Marii Britanii, pe fondul temperaturilor record înregistrate vreodată în Londra, transmite Sky News.

Serviciile de urgenţă au declarat un "incident major" ca răspuns la numărul mare de incendii care au izbuncnit la Londra în ziua în care în Regatul Unit au fost în premieră peste 40 grade Celsius, cu siguranță pentru prima oară în ultimii 170 de ani, de când există date meteo extinse.