Un cunoscut cântăreț de operă din Caucazul de Nord a fost condamnat la 10 ani de închisoare pe motiv că i-a îndemnat pe locuitorii din orașul său natal să protesteze față de măsurile de carantină dispuse de autorități în primele săptămâni ale pandemiei de COVID-19, scrie The Moscow Times, citând agenția de presă TASS.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

În aprilie 2020, Vadim Cheldiyev a postat un videoclip în care le cerea oamenilor să participe la un protest planificat împotriva restricțiilor COVID-19, în Vladikavkaz, capitala republicii Osetia de Nord, din cauza temerilor că un lockdown ar duce la pierderea multor locuri de muncă.

Baritonul a fost reținut la scurt timp și acuzat inițial de răspândirea de „informații false” despre pandemie.

Marți, un tribunal din sudul regiunii Rostov l-a găsit vinovat pe Cheldiyev pentru „răspândirea apelurilor la proteste în masă neautorizate” și l-a condamnat la 10 ani de închisoare într-un penitenciar de maximă securitate.

Cheldiyev a fost găsit vinovat pentru încălcarea mai multor articole din Codul penal al Rusiei, inclusiv incitarea la activități „extremiste” și participarea la revolte în masă. Cântărețul a fost condamnat și pentru că ar fi lovit un ofițer de poliție în timpul arestării sale, acuzație pe care avocatul său a contestat-o.

Cunoscutul cântăreț de operă a pledat nevinovat.

De asemenea, activiștii locali Ramis Chirkinov și Arsen Besolov au fost condamnați la opt ani și jumătate, respectiv opt ani de închisoare.

Decizia instanței nu este definitivă.

Aproximativ 1.000 de persoane au luat parte la protestul din aprilie 2020 de la Vladikavkaz, pentru a cere demisia autorităților locale și eliberarea lui Cheldiyev din arest.

Peste 100 de protestatari au fost reținuți pe fondul ciocnirilor cu poliția. Cel puțin 20 de participanți la protest au fost urmăriți penal, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Chikov.

Cine este Vadim Cheldiyev

Vadim Cheldiyev s-a întors la Vladikavkaz în 2019, lăsând în urmă o carieră la prestigiosul Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg pentru a fonda o organizație de caritate care să-i ajute pe oamenii fără posibilități materiale din orașul său natal, el continuând în același timp să cânte.