Primarii, organizațiile de afaceri și liderii sindicali din Italia l-au îndemnat în weekend pe premierul Mario Draghi să își regândească decizia de a demisiona, avertizând că stabilitatea acestei țări încărcate de datorii este în pericol, transmite Reuters.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Draghi și-a prezentat demisia săptămâna trecută după ce unul dintre partidele din marea sa coaliție, Mișcarea 5 Stele, a refuzat să susțină guvernul într-un vot de încredere parlamentar.

Președintele Sergio Mattarella i-a respins demisia și i-a cerut să vină săptămâna viitoare în Parlament, în speranța că se va găsi un consens pentru a evita alegerile anticipate într-un moment de tumult internațional și tensiuni economice.

Draghi rămâne hotărât să demisioneze

Draghi a câștigat confortabil votul de încredere asupra unui pachet de măsuri menite să atenueze costul ridicat al vieții pentru familii și firme.

Dar a declarat că, fără sprijinul deplin al tuturor partenerilor săi, guvernul său de uniune națională nu poate continua.

Partidul populist 5 Stele, măcinat de diviziuni interne, afirmă că nu s-a retras din coaliție, dar i-a cerut lui Draghi să ofere grupului garanții că va promulga prioritățile sale politice, cum ar fi salariul minim.

„Nu putem împărți responsabilitatea guvernării dacă nu există certitudini cu privire la problemele pe care le-am subliniat", a declarat liderul 5 Stele, Giuseppe Conte, sâmbătă seară.

O sursă din biroul premierului a declarat că Draghi nu va ceda în fața niciunui „ultimatum" și că rămâne hotărât să demisioneze.

Dar el s-a confruntat cu presiuni pentru a se răzgândi, pe fondul avertismentelor că Italia riscă să piardă miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică ale Uniunii Europene și că va avea dificultăți în a ține sub control costurile în creștere ale energiei fără un guvern pe deplin funcțional.

Primarii, oamenii de afaceri și sindicatele cer stabilitate

Primarii din 110 orașe italiene, inclusiv cele mai mari 10 zone metropolitane, au declarat într-o scrisoare deschisă că urmăresc tulburările cu „neîncredere și îngrijorare" și au cerut tuturor părților să dea dovadă de responsabilitate.

„Noi, primarii, care suntem chemați în fiecare zi să gestionăm și să rezolvăm problemele care îi afectează pe cetățenii noștri, îi cerem lui Mario Draghi să meargă mai departe și să explice parlamentului motivele întemeiate pentru care guvernul trebuie să continue", au scris aceștia.

O serie de asociații industriale, agricole și comerciale au publicat, de asemenea, declarații prin care îndeamnă guvernul să continue, în timp ce șeful celui mai mare sindicat din Italia a declarat că stabilitatea este esențială.

„Nu iau partea nimănui, dar voi spune că avem un guvern care nu a pierdut niciun vot de încredere", a declarat Maurizio Landini, liderul grupului CGIL, pentru cotidianul La Repubblica.

Alegeri anticipate în toamnă?

Cu toate acestea, depășirea ranchiunii crescânde din rândurile guvernului și continuarea eforturilor pare din ce în ce mai dificilă, ceea ce face ca alegerile naționale din septembrie sau octombrie să devină o perspectivă probabilă.

Draghi a preluat funcția la începutul anului 2021, având sarcina de a conduce Italia prin urgența COVID.

Legislatura urmează să se încheie în mod normal la începutul anului 2023, iar sondajele de opinie sugerează că un bloc de partide conservatoare va obține o majoritate clară.

Două dintre aceste partide, Liga și Forza Italia, fac parte din coaliție, iar perspectiva unei victorii într-un scrutin din toamnă le oferă motive întemeiate pentru a saluta prăbușirea coaliției.

Ambele grupuri spun că sunt dispuse să rămână într-un cabinet Draghi, dar numai cu condiția ca 5 Stele să nu mai facă parte din guvern - o cerere pe care Draghi a exclus-o deja.