Mii de persoane au manifestat sâmbătă, pentru a cincea zi consecutivă, în capitala ungară Budapesta, împotriva reformei fiscale a guvernului Viktor Orban, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Demonstrațiile, primele de la realegerea liderului conservator în aprilie, au început marți, după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va crește taxele pentru sute de mii de proprietari de mici afaceri.

Mii de manifestanți au mărșăluit sâmbătă pe străzile din centrul Budapestei și au scandat „Orban, du-te dracului!”

„Este o nebunie ceea ce a făcut (guvernul). Nu va aduce nimic la buget", a declarat pentru AFP Ilona Pusztai, o avocată de 37 de ani.

Guvernul continuă să planifice măsuri de austeritate (dar) oamenii nu mai suportă", a declarat și Zoltan Gemesi, un profesor în vârstă de 68 de ani.

Vineri, Orban a apărat reforma contestată ca fiind „bună și necesară".

Ungaria, care se află în discuții cu Bruxelles-ul privind fondurile de susținere a economiei sale, suferă de o inflație ridicată și și-a văzut moneda prăbușindu-se.

Guvernul a anunțat miercuri o „stare de urgență" pentru a răspunde la criza energetică provocată de războiul din Ucraina, cu o creștere planificată a producției de cărbune și un apel la gospodării să își limiteze consumul.

Printre alte măsuri, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui acum să o cumpere la prețul pieței, și nu la un preț puternic subvenționat de stat.