Parlamentarii din Macedonia de Nord au adoptat sâmbătă un acord negociat cu ajutorul Franței, menit să rezolve o dispută cu Bulgaria și să deschidă calea spre negocierile de aderare la Uniunea Europeană, care trebuiau să înceapă cu mult timp în urmă, trasmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu 68 de voturi, parlamentul de 120 de deputați a votat în favoarea acordului. Parlamentarii opoziției nu au participat la vot și au părăsit sala.

În acord se propune modificarea constituției Macedoniei de Nord pentru a recunoaște minoritatea bulgară, în timp ce restul problemelor vor fi discutate între Skopje și Sofia.

Propunerea nu prevede ca Bulgaria să recunoască limba macedoneană. În schimb, Bulgaria va permite vecinului său din Balcanii de Vest să înceapă discuțiile de aderare la UE.

Principalul bloc de partide naționaliste de opoziție, VMRE-DPMNE, a desfășurat proteste zilnice de la începutul lunii iulie din cauza unui acord despre care afirmă că pune în pericol limba și identitatea macedoneană.

Luna trecută, parlamentul bulgar și-a ridicat dreptul de veto asupra negocierilor dintre Macedonia și UE.

Acest lucru a declanșat, de asemenea, proteste în Bulgaria și a contribuit la un vot de neîncredere care a dus la răsturnarea guvernului.

Macedonia de Nord, o fostă republică iugoslavă, este candidat la aderarea la UE de 17 ani, dar aprobarea pentru negocieri a fost blocată mai întâi de Grecia și apoi de Bulgaria.