Camera Reprezentanților din SUA a adoptat vineri măsuri de protecție a accesului la avort ca răspuns la răsturnarea de situație creată de Curtea Supremă, două legi care, în lipsa unei surprize majore, nu vor trece de Senat, potrivit AFP.

Nancy PelosiFoto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

"A fost o mare lovitură dată drepturilor noastre fundamentale în urmă cu doar trei săptămâni", a declarat președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

"De aceea (...) vom lua noi măsuri pentru a apăra libertatea de reproducere a femeilor", a declarat ea chiar înainte de vot, înconjurată de membri pro-drept la avort îmbrăcați în verde.

Primul dintre cele două proiecte de lege, adoptat doar cu voturile democraților, ar legaliza din nou avortul pe întreg teritoriul SUA. Celălalt ar oferi protecție femeilor care călătoresc dintr-un stat american în altul pentru a face un avort.

Dar proiectele de lege nu au aproape nicio șansă să treacă de Senat, unde ar fi nevoie de sprijinul a zece republicani, dintre care majoritatea se opun dreptului la avort.

De la decizia Curții Supreme din 24 iunie, mai multe state conservatoare au interzis deja avortul în statele lor.

Președintele SUA, Joe Biden, îi îndeamnă pe americani să se mobilizeze la alegerile legislative de la jumătatea mandatului din noiembrie, în speranța de a mări majoritatea democraților în Senat.

Dar aceste alegeri sunt întotdeauna foarte periculoase pentru putere și este foarte posibil ca democrații să piardă în schimb slaba lor majoritate în Congres în urma votului.