Ministrul britanic de externe, Liz Truss, s-a declarat "șocată" de vestea morții britanicului Paul Urey, capturat în aprilie în Ucraina, avertizând că Rusia ar trebui "să-și asume întreaga responsabilitate", scrie AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

"Sunt șocată de informațiile privind moartea lucrătorului umanitar britanic Paul Urey, deținut în numele Rusiei în Ucraina", a declarat ea într-un comunicat.

"Rusia trebuie să-și asume întreaga responsabilitate", a adăugat ea, în timp ce ministerul său a anunțat convocarea ambasadorului rus la Londra, Andrei Kelin.

Autoritățile separatiste au anunțat vineri că Paul Urey a murit în arest la 10 iulie, afirmând că acesta "a condus operațiuni militare, recrutarea și antrenarea de mercenari pentru bandele armate ucrainene".

Paul Urey a fost într-adevăr un lucrător umanitar, a declarat Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei, care reunește luptători voluntari străini.

"Suntem întristați de vestea morții domnului Urey (...) El nu a luptat în Ucraina. El era angajat al unei organizații umanitare", a declarat serviciul de presă al Legiunii, citat de agenția Interfax-Ucraina.

"În ciuda gravității crimelor (sale), Paul Urey primea asistență medicală adecvată. În ciuda acestui fapt, având în vedere diagnosticul și stresul său, a murit pe 10 iulie", a declarat pe Telegram Daria Morozova, un ofițer pentru drepturile separatiștilor din regiunea Donețk.

O organizație non-profit cu sediul în Marea Britanie, Presidium Network, a anunțat la 29 aprilie că doi lucrători umanitari pe care îi cunoștea, Paul Urey și Dylan Healy, au fost capturați de armata rusă în sudul Ucrainei în timp ce încercau să evacueze o femeie și doi copii.

Mama dlui Urey a declarat la momentul respectiv că fiul ei se afla într-o misiune umanitară și că suferea de diabet și avea nevoie de insulină.

Paul Urey, din Manchester și Warrington, în nordul Angliei, este descris de rețeaua Presidium ca fiind un familist care nu a servit în armată, dar a petrecut opt ani în Afganistan ca antreprenor civil.

Morozova a declarat în publicația sa de vineri că autoritățile britanice știau că Urey se află în custodia forțelor armate din Donețk, dar nu au făcut nimic pentru el.

Ea a spus că defunctul suferea de diabet, probleme renale, respiratorii și cardiace, precum și de suferință psihologică.

Teritoriul separatist Donețk, a cărui independență a fost recunoscută de Moscova chiar înainte de atacul din 24 februarie asupra Ucrainei, a condamnat la moarte alți doi britanici și un marocan pentru mercenariat.