Comisia Europeană a anunțat vineri deschiderea unei proceduri de infringement împotriva Ungariei care a introdus un preț mai mic la carburanți doar pentru mașinile înmatriculate în această țară, ceea ce contravine regulilor pieței unice.

UngariaFoto: Flickr/ Neil

„Ungaria a impus prețuri la carburant diferite pentru vehiculele înmatriculate în străinătate și pentru cele înmatriculate în Ungaria”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de AFP.

Mecanismul plafonării prețurilor a fost introdus de guvernul lui Viktor Orban în noiembrie, dar din mai el este rezervat doar mașinilor înmatriculate în Ungaria. Acest tratament diferit a fost justificat de dorința de a împiedica turismul transfrontalier la pompă.

Comisia a cerut autorităților ungare să respecte regulile europene în materie de liberă circulație a mărfurilor și serviciilor, de liberă circulație a cetățenilor și principiul non-discriminării.

„Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare. Ele perturbă cel mai important atu al nostru de a face față crizelor și instabilității: piața unică”, a comentat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, cerând Budapestei să „reziste tentației de a merge singură”.

Deschiderea procedurii de infringement constă în transmiterea unei scrisori Budapestei, fiind prima etapă a demersului care poate duce la sesizarea justiței europene și impunerii de sancțiuni financiare. Ungaria dispune în prezent de o amânare de două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene.