Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un proiect de lege care deschide calea pentru ca bugetul apărării să depășească 800 de miliarde de dolari anul viitor, autorizând cheltuieli de 37 de miliarde de dolari peste suma record de 773 de miliarde de dolari propusă de președintele Joe Biden, transmite Reuters.

Foto:

Camera a adoptat versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale, sau NDAA, care stabilește politica Pentagonului, cu un vot de 329-101.

Senatul nu și-a adoptat încă versiunea sa, dar Comisia pentru servicii armate a Senatului a susținut deja o creștere și mai mare, de 45 de miliarde de dolari, față de propunerea lui Biden. Cele două camere vor decide nivelul final atunci când se vor reuni în ședință la o dată viitoare.

Proiectul lor de lege de comun acord ar urma să fie supus votului ambelor camere mai târziu în cursul anului.

NDAA, unul dintre puținele acte legislative majore pe care Congresul le adoptă anual, este urmărit îndeaproape de o mare parte a industriei și a altor interese, deoarece determină totul, de la achizițiile de nave și avioane la creșterile salariale pentru soldați și modul de abordare a amenințărilor geopolitice.

De exemplu, proiectul de lege al Camerei din acest an a criticat politica lui Biden privind Turcia. Legislatorii au aprobat un amendament care ar restricționa capacitatea lui Biden de a vinde avioane de luptă F-16 către acest aliat NATO.

Legiuitorii au aprobat, de asemenea, prevederi care să abroge autorizarea războiului din Irak din 2002 și să crească salariile trupelor cu 4,6%. De asemenea, ar urma să fie pus în lege ordinul executiv al lui Biden de creștere a salariului minim pentru contractorii federali la 15 dolari pe oră.

Proiectul de lege s-a confruntat cu opoziția unor parlamentari care au obiectat față de creșterea cheltuielilor Pentagonului.

„În ansamblu, Legea de autorizare a apărării naționale exemplifică faptul elementar că noi cheltuim mult prea mult pe soluții militare și mult prea puțin pe diplomație și pe nevoile umane acasă și în întreaga lume", a declarat reprezentantul democrat Andy Levin, un lider al Congressional Progressive Caucus, care a votat împotrivă.