Premierul italian Mario Draghi, slăbit de decizia Mișcării 5 Stele (M5S) de a boicota votul de încredere în Senat, a anunțat că își va prezenta demisia joi seara, potrivit AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

"În această seară îmi voi înmâna demisia președintelui Republicii" Sergio Mattarella, a declarat Draghi în cadrul consiliului de miniștri.

"Majoritatea de unitate națională care a susținut acest guvern de la crearea sa nu mai există. Pactul de încredere care stă la baza acțiunii acestui guvern a dispărut", a spus el.

Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, venise în funcție la începutul anului 2021 pentru a forma o coaliție de "unitate națională" suficient de largă și de puternică pentru a depăși urgența pandemiei și criza economică care a urmat.

În afară de partidul Fratelli d'Italia al Georgiei Meloni (extremă dreapta), principalele formațiuni reprezentate în parlament s-au alăturat coaliției, de la centru-stânga (Partidul Democrat, Italia Viva) la Liga (extremă dreapta, anti-imigrație), trecând prin partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta) și Mișcarea 5 Stele.

Fricțiuni

Dar fricțiunile cu M5S nu au încetat, nici în cadrul partidului, nici în cadrul guvernului.

Și, în conformitate cu anunțul făcut miercuri seară de Giuseppe Conte, predecesorul lui Draghi și actualul șef al M5S, senatorii partidului său nu au participat la votul de încredere cerut de executiv asupra unui decret-lege care conține măsuri în valoare de aproximativ 23 de miliarde de euro pentru a ajuta familiile și întreprinderile să facă față inflației.

Însă, fără sprijinul M5S, Dragi consideră că guvernul său devine "politic" și crede că nu a fost mandatat să conducă un astfel de cabinet, deși nu are nevoie de voturile acestora, nici în Camera Deputaților, nici în Senat.

"Încă de la discursul meu inaugural în fața Parlamentului am spus întotdeauna că acest guvern ar fi continuat doar dacă ar fi avut o perspectivă clară de a realiza programul de guvernare pentru care forțele politice au votat (...) Aceste condiții nu mai există astăzi", s-a justificat el joi seară.

Draghi bis?

Dar va arunca Draghi cu adevărat prosopul? Va accepta șeful statului să îl lase să plece în mijlocul verii, cu riscul de a trimite Italia într-o perioadă de instabilitate și mai mare?

"Este probabil ca Mattarella să nu-i accepte demisia și să-i ceară lui Draghi să ceară un vot de încredere săptămâna viitoare" în parlament, a declarat pentru AFP Francesco Galietti, analist la Policy Sonar.

Alegerile legislative sunt programate în prezent pentru 2023, iar Mattarella nu vrea să le devanseze până în toamnă.

Decretul-lege privind ajutorul pentru puterea de cumpărare, care se află la originea crizei, conține și o măsură care facilitează construirea unui incinerator de deșeuri la Roma, la care M5S se opune.

"Trebuie să răspundem tulburărilor sociale în creștere într-un mod clar și decisiv. Iresponsabili nu suntem noi, ci cei care nu dau un răspuns țării", a pledat joi în Senat Mariolina Castellone, liderul senatorilor M5S.

Piața bursieră este în scădere

Dar mișcarea are, de asemenea, sau chiar mai ales, motive electorale ascunse, spun analiștii.

"M5S se prăbușește în sondaje și trebuie să recupereze vizibilitatea (...). Vrea să fie în centrul atenției", a declarat pentru AFP Lorenzo Codogno, fost economist șef al Trezoreriei italiene și profesor invitat la London School of Economics.

M5S, care a câștigat ultimele alegeri legislative din 2018 cu 32% din voturi și o majoritate relativă în parlament, a scăzut de atunci în intențiile de vot, acum la 10%-11%, iar mulți dintre aleșii săi au plecat între timp.

O treime dintre parlamentarii săi, aproximativ 50, s-au despărțit și l-au urmat pe fostul lider al M5S, actualul ministru de externe Luigi Di Maio, care și-a înființat recent propriul partid, Împreună pentru viitor (IPF).

Incertitudinea cu privire la viitorul guvernului Draghi a provocat turbulențe pe piețe: bursa din Milano a scăzut joi cu peste 3%, iar costul datoriei Italiei a crescut din nou, semn al nervozității predominante.