Preşedintele francez Emmanuel Macron a survolat Parisul la bordul unui avion de tip Alpha Jet, înaintea defilării militare de Ziua Naţională a Franţei - o premieră în cazul unui şef de stat francez, relatează BFMTV și News.ro.

Emmanuel MacronFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

Pe 8 iulie șeful statului francez a efectuat o vizită la Patrouille de France, unitatea de elită a Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze, în timpul unei deplasări la Aeroportul Vélizy-Villacoublay, şi a zburat la bordul unui avion de luptă Alpha Jet.

El a publicat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, o înregistrare video de la bordul unuia dintre avioane, în timpul survolării capitalei.

„Pot să spun că militarii noştri sunt pregătiţi pentru mâine, iar noi vom fi acolo pentru a le spune că suntem mândri de ei”, scrie el enigmatic, fără să spună explicit că se afla la bordul avionului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării a confrimat această informaţie la BFMTV.

Emmanuel Macron, fotografiat ca-n „Top Gun: Maverick”

Macron şi-a pregătit atent vizita la Patrouille de France, imortalizată de către fotografa sa oficială, Soazig de la Moissonnière. Ea a publicat pe Instagram mai multe fotografii în care Macron apare în postură de „Maverick”, ca Tom Cruise în „Top Gun”, imaginile fiind redistribuite apoi pe celelalte rețele de socializare.

El este surprins purtând un ecuson cu inscripţia „preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, Patrouille de France”, şi o cască la bordul unui avion de tip Alpha Jet şi discutând, în ţinută de aviator, cu piloţi.

Patrouille de France urmează să survoleze joi Parisul, ca în fiecare an, dar şi Marsilia. Emmanuel Macron reia tradiţia unui interviu televizat de Ziua Naţională, pe care a respectat-o o singură dată de când a fost ales prima oară, în 2017.

La sfârșitul lunii aprilie Emmanuel Macron a fost reales președinte al Franței cu peste 58% din voturile exprimate de alegători însă partidul său, Renaissance, nu a reușit să își păstreze majoritatea absolută la alegerile parlamentare din iunie.

Noul guvern al lui Macron, condus de Elisabeth Born, a suferit miercuri o primă înfrângere în legislativul de la Paris care a respins reintroducerea pașaportului Covid.