Două persoane au murit, unul fiind cetățean din Republica Moldova, după ce elicopterul lor s-a prăbușit în Marea Egee miercuri după-amiază în timp ce participau la o operațiune de stingere a incendiilor forestiere pe insula Samos, a spus Garda de Coastă a Greciei, relatează Zougla.gr .

Pilotul roman salvat dupa ce elicopterul pilotat de el s-a prabusit in mareFoto: Captura video

22:50 Deși AFP relata că una dintre persoanele găsite inconștiente ar fi tot cetățean român, Zougla.gr scrie că de fapt acesta ar fi moldovean. Astfel, traducatorul grec si unul dintre cei doi moldoveni au murit.

Ekathimerini scrie că la bordul elicopterului Mi-8 era un singur român, pilotul, doi moldoveni și un traducător grec.

22:34 Al patrulea membru a fost găsit nevătămat la ora 22.00.Sunt așteptate informații cu privire la cele două persoane care au fost găsite inconștiente.

„Pilotul român de elicopter a fost găsit teafăr de paza de coastă grecească în largul Samos și transferat la spitalul de pe insulă”, a declarat o reprezentantă a pazei de coastă pentru AFP.

Însă „doi membri ai echipajului, un român și un moldovean au fost găsiți inconștienți în apă, iar eforturile de resuscitare sunt încă în desfășurare”, a spus ea.

Cel de-al patrulea membru al echipajului, un grec, este dat dispărut și o operațiune de salvare era în desfășurare pentru a-l găsi.

Elicopterul „a ajutat la combaterea unui incendiu forestier în Samos”, a declarat un oficial al pompierilor.

Acest incendiu de pădure a izbucnit pe insulă în jurul orei 14:00 (11:00 GMT) și trei elicoptere și cinci avioane susținute de aproximativ cincizeci de pompieri au început să lupte împotriva flăcărilor.

Vânturi puternice de peste 7 pe scara Beaufort (care are treisprezece grade de intensitate) suflă în regiune în timp ce temperatura a ajuns miercuri aproape de 30 de grade Celsius.

Grecia este aproape în fiecare vară prada unor incendii forestiere adesea violente.

Guvernul elen a cerut, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă (MEPC), partenerilor săi europeni să trimită preventiv acesti pompieri din mai multe state membre. state.

Astfel, de la 1 iulie, 250 de pompieri români, francezi, germani, bulgari, finlandezi și norvegieni au început succesiv să fie desfășurați în toată țara.