​Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, şi-a cerut scuze marţi după ce a folosit o formulare neinspirată prin care i-a comparat pe hispanici cu „tacos”, faimoasa mâncare mexicană, relatează CNN și BBC, potrivit Agerpres.

Joe si Jill BidenFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Prima Doamnă îşi cere scuze, cuvintele sale doreau doar să exprime admiraţia şi dragostea sa sinceră pentru comunitatea latino”, a explicat pe Twitter purtătorul de cuvânt a Primei Doamne a SUA, Michael LaRosa.

Într-un discurs susţinut luni în Texas, soţia preşedintelui american a lăudat „diversitatea” populaţiei americane de origine hispanică, „la fel de diferită ca 'bodegas' din Bronx, la fel de frumoasă ca florile din Miami, la fel de unică precum 'tacos' de la micul dejun în San Antonio”.

Pe lângă comparaţia cu „tacos” (mâncare tradiţională mexicană care constă din mici tortilla pe bază de porumb sau grâu, în care se pun diverse umpluturi şi care se pliază apoi, pentru a fi mâncate cu mâna, n.r.), care a stârnit imediat reacţii de respingere, Jill Biden a pronunţat greşit şi cuvântul „bodegas”.

„Nu suntem tacos”, a reacţionat Asociaţia Naţională a Jurnaliştilor Hispanici, cu sediul la Washington. „Nu ne reduceţi la stereotipuri”, a cerut asociaţia.

Jill Biden, atacată din tabăra republicană

Numeroşi deputaţi conservatori au criticat-o pe Jill Biden, apreciind că presa progresistă s-ar fi dezlănţuit dacă o astfel de gafă ar fi venit din tabăra republicană.

„Nu este de mirare că hispanicii fug din Partidul Democrat!”, a comentat Andy Biggs, deputat din statul Arizona.

Deplasarea lui Jill Biden în Texas avea ca obiectiv curtarea electoratului hispanic, tradiţional o componentă importantă a votului democrat.

Probleme pentru Joe Biden

În decursul unui an, sprijinul pentru Joe Biden a scăzut de la 55% la 26% printre alegătorii de origine hispanică, potrivit unui recent sondaj Quinnipiac.

Un alt sondaj realizat în comun de Centrul de Studii Politice al Universităţii Harvard şi de The Harris Poll și publicat la începutul lunii iulie arată că 70% dintre americani nu doresc ca Joe Biden să candideze pentru un nou mandat.

Cu toate acestea, Casa Albă a confirmat la jumătatea lunii iunie că președintele democrat, cel mai în vârstă din istoria SUA în momentul preluării mandatului, intenționează să candideze din nou pentru funcția supremă în 2024.